Agenţie germană de rating: Guvernul român riscă o continuare a derapajului fiscal înainte de alegeri

Deficitul planificat de 3,6% din PIB pentru 2020 poate creşte, în ciuda ajustărilor minore, reforma pensiilor şi revenirea la prudenţa fiscală fiind cheile pentru prevenirea unei deprecieri suplimentare a bonităţii României, spune agenţia germană Scope Ratings într-o analiză publicată marţ.

375 afișări
Imaginea articolului Agenţie germană de rating: Guvernul român riscă o continuare a derapajului fiscal înainte de alegeri

Agenţie germană de rating: Guvernul român riscă o continuare a derapajului fiscal înainte de alegeri

Politica fiscală pro-ciclică a României (BBB- / Negative) a majorat deficit bugetar peste ţintă. „Proiecţiile de creştere pentru 2020, cuprinse între 2,7% şi 3,7%, ridică îndoieli cu privire la realizarea obiectivului de deficit din acest an, deja mărit”, spune Bernhard Bartels, analist pentru România la Scope Ratings. „Rata de creştere asumată de guvern, de 4,1%, depăşeşte chiar şi cele mai optimiste previziuni, miând pe o rată neschimbată de creştere a cererii interne.”

Posibilităţile de creştere economică ceva mai lentă se suprapun cu o perioadă de presiune asupra finanţelor publice, pe fondul majorării cu 40% a pensiilor, decisă de guvernul anterior, care va creşte cheltuielile din sectorul public cu 0,7% din PIB în 2020 şi cu 2,7% în 2021. În acelaşi timp România se confruntă cu o scădere a veniturilor fiscale la aproximativ 25% din PIB, determinată de o serie de reduceri de impozite şi de cheltuielile mari cu salariile din sectorul public.

„Actualul guvern minoritar liberal condus de prim-ministrul Ludovic Orban s-a angajat să păstreze creşterea pre-programată a pensiilor pentru sfârşitul acestui an, dacă economia evoluează aşa cum era de aşteptat, dar a anunţat modificări substanţiale ale cadrului fiscal, la o dată ulterioară,” spune Bartels. „Cu toate acestea, guvernul nu a oferit mai multe detalii cu privire la măsurile de restrângere fiscală, pentru a-şi asigura voturi la alegerile din acest an.”

Agenţia apreciază că după prăbuşirea fostului guvern PSD, noul guvern a făcut o serie de paşi importanţi pentru redobândirea credibilităţii instituţionale. Acestea includ ianularea unei legi care dezincrimina corupţia şi adoptarea unei ordonanţe care anulează o taxă bancară şi una pentru companiile din energie.

„Guvernul Orban a revenit la o poziţie mai cooperantă cu oficialii UE, care au solicitat în mod repetat guvernelor anterioare să respecte regulile comune”, spune Bartels. „Procedura de deficit excesiv, după depăşirea pragului de 3% din PIB în 2019, necesită un dialog constructiv cu autorităţile UE în perioada următoare, pentru a ajunge la un plan de soluţionare”.

Riscurile cu care se confruntă Guvernul sunt balansate de ritmul potenţial de creştere a economiei, de nivelurile moderate ale datoriei publice, la aproximativ 37% din PIB şi de sectorul financiar stabil. În acelaşi timp, creşterea puternică a consumului şi a investiţiilor au dus la o creştere continuă a deficitului de cont curent la un maxim de 5,1% din PIB în 2019. Creşterea aversiunii la risc pe plan global, combinată cu încrederea mai scăzută a investitorilor în activele româneşti, ar putea reduce curentul rezervele internaţionale, care acoperă aproximativ 5,4 luni de importuri.

Următoarea revizuire a ratingului României este programată pentru 12 iunie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici