Agenţiile de rating avertizează Comisia Europeană că ar putea să nu mai evalueze ţările riscante

Agenţiile de rating au avertizat, joi, Comisia Europeană (CE) că ar putea să nu mai evalueze ţările riscante, dacă autorităţile comunitare vor menţine planurile de a le face răspunzătoare în faţa legii pentru erorile făcute în retrogradarea calificativelor, au declarat surse citate de Reuters.

27 afișări
Imaginea articolului Agenţiile de rating avertizează Comisia Europeană că ar putea să nu mai evalueze ţările riscante

Agenţiile de rating avertizează Comisia Europeană că ar putea să nu mai evalueze ţările riscante (Imagine: Shutterstock)

Avertismentul care, potrivit unui analist, ar putea scoate ţările europene cu probleme de pe harta investitorilor, marchează o escaladare a conflictului dintre agenţii şi autorităţile UE, ale căror eforturi de rezolvare a crizei datoriilor suverane nu au reuşit să oprească revizuirile în sens negativ ale ratingurilor.

Tensiunile dintre guverne şi cele trei mari agenţii de rating, Standard&Poor's (S&P), Moody's şi Fitch, s-au amplificat în această săptămână după ce S&P a retrogradat Portugalia şi Grecia.

Criticile publice din partea Executivului UE nu au împiedicat Moody's să avertizeze că ar putea lua noi măsuri de revizuire a ratingurilor, în timp ce Fitch a atenţionat în privinţa riscurilor implicate de planul UE de combatere a crizei, pentru deţinătorii de obligaţiuni.

Autorităţile europene vor să facă agenţiile răspunzătoare din punct de vedere legal, dacă retrogradarea Irlandei sau Portugaliei, de exemplu, se dovedeşte a fi incorectă.

Agenţiile contestă propunerea, de teamă că măsura le-ar expune la cereri de despăgubiri din partea a mii de deţinători de obligaţiuni suverane.

Incertitudinile legate de metodele de dovedire a incorectitudinii deciziilor referitoare la ratinguri, prezentate vag de Comisia Europeană, au amplificat temerile privind ingerinţele politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici