Agenţiile mari de turism din Bucureşti nu au vândut concedii pe tichete de vacanţă

Majoritatea agenţiilor mari de turism din Bucureşti nu au primit încă solicitări de la persoane care vor să plătească concediile cu tichete de vacanţă, iar cele mai multe dintre firmele de turism nu au semnat contracte cu emitenţi de tichete, nemulţumite de comisioanele cerute de aceştia.

277 afișări
Imaginea articolului Agenţiile mari de turism din Bucureşti nu au vândut concedii pe tichete de vacanţă

Agenţiile mari de turism din Bucureşti nu au vândut concedii pe tichete de vacanţă (Imagine: Mediafax Foto)

"Până acum nu a venit la noi nici un posesor de tichete de vacanţă. Nu este suficient ca o persoană să primească un tichet de la serviciu, ci trebuie şi ca agenţia de turism să aibă semnat un contract cu emitentul acelui tichet", a declarat agenţiei MEDIAFAX Antonio Niţu, director general al agenţiei Aerotravel Lufthansa City Center.

El spune că toate ofertele pe care le-a primit de la firmele emitente de tichete aveau comisioane cuprinse între 2,5 şi 5%, în condiţiile în care comisionul unei agenţii de turism în cazul vânzării unui concediu prin intermediul tichetelor este limitat de Guvern la 10%.

"Un comision de 5%, pe care-l cer firmele emitente, înseamnă jumătate din venitul meu net. Este foarte mult", a adăugat Niţu.

De aceeaşi părere este şi Dragoş Răducan, secretarul general al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc şi director al agenţiei de turism Magest Travel.

"Nu a venit nimeni la mine în agenţie cu tichete de vacanţă. N-am facut contract cu nici o firmă emitentă de tichete, pentru că ei vor comisioane între 4,5 şi 7%. Acum e un joc de aşteptare. Ei aşteaptă ca noi să cedăm, iar noi aşteptăm ca ei să scadă comisioanele sub 1,5%", a afirmat Răducan.

Angajaţii care primesc tichete nu pot merge în concediu decât prin agenţiile care au contracte cu emitentul acelui tichet şi nu se poate caza decât la un hotel care, de asemenea, a semnat un contract cu firma emitentă.

"Până nu văd coadă de oameni cu tichete în faţa agenţiei, nu fac contract cu nimeni", a afirmat Răducanu.

Reprezentanţii Happy Tour, cea mai mare agenţie de turism din Romania după cifra de afaceri, spun că nu au avut niciun client care să dorească să-şi achite vacanţa cu tichete.

"Nici la noi nu a venit încă nimeni cu tichete. Nu prea se vând. Probabil că lumea nu vine la agenţiile mari, ci la cele mai mici, pentru că persoanele care vor folosi tichete au venituri mai modeste", a spus Nicolae Demetriade, preşedintele agenţiei de turism World Travel.

Nici în agenţiile J'info Tour n-a intrat încă nimeni care să solicite o vacanţă plătită cu tichete.

Directorul de marketing al agenţiei, Cristina Irimia, explică această situaţie prin distribuirea încă redusă a tichetelor.

"Nu m-a deranjat niciun client cu tichete de vacanţă până acum", a spus Mircea Poenaru, directorul agenţiei Romantic Travel.

Directorul CMB Travel crede că nu vândut nicio vacanţă pe tichete pentru că o parte importantă a celor care intră în agenţie vor vacanţe în străinătate.

"Nici nu ştiu cum se dau aceste tichete de către angajator. Sunt opţionale, în funcţie de dorinţa angajatului, sau i le dă angajatorul cu forţa?", a afirmat Cristian Mihai Bălcescu, directorul CMB.

Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, spune, la rândul lui, că nu a vândut biletea pe tichete de vacanţă, dar a semnat un contract cu o firmă emitentă.

"Până în prezent am făcut contract cu Romticket, pentru că au avut cele mai mici comisioane. Nu înţeleg de ce a trebuit să limităm comisionul agenţiilor la 10%, şi ce anume s-a urmărit cu această limitare. În condiţiile în care legiuitorul nu limitează şi comisionul emitenţilor de tichete, agenţiile de turism nu sunt foarte interesate de acest subiect. Practic, este o afacere numai pentru emitenţi", a afirmat Burcea.

Există însă şi cazuri unde încasarea primelor tichete a fost urmată de transmiterea unui comunicat de presă.

Agenţia Eximtur, cea mai mare după numărul de turişti români trimişi în vacanţe în România , a vândut primul său sejur achitat cu tichete de vacanţă.

"Este vorba de un bilet pentru două persoane, în staţiunea Eforie Sud, la un hotel de 3 stele, în perioada 12 – 18 iulie", se arată în comunicatul Eximtur.

Lucia Morariu, proprietarul Eximtur, a declarat că agenţia a încheiat până acum contracte pentru acceptare de tichete de vacanţă cu două dintre firmele emitente şi că discută şi cu alte firme specializate.

Tichetele de vacanţă sunt emise de nouă firme, care pot stabili nivelul comisonului perceput firmelor de turism, până la nivelul maxim permis de legislaţie, de 10% din valoarea tichetului.

'"Nu putem da o cifră exactă a preţului serviciilor companiei noastre în urma contractelor încheiate cu partenerii afiliaţi, întrucât procentele se negociază conform unei grile şi variază în funcţie de mai multe criterii, precum suma totală a tichetelor rambursate sau perioada de decontare a tichetelor", a declarat agenţiei MEDIAFAX Ana-Maria Vicu, responsabil marketing în cadrul firmei emitente de tickete Cheque Dejeuner.

Reprezentanţii firmei emitente de tichete Accor Services spun că reţeaua de unităţi afiliate la sistemul de tichete de vacanţă al societăţii (Ticket Vacanţă) numără peste 300 de unităţi, dintre care peste 20% sunt agenţii de turism.

"Tariful de afiliere practicat de Accor Services pentru Ticket Vacanţă variază între 5% şi 6%, tarif aplicabil pensiunilor, hotelurilor şi agenţiilor de turism afiliate", a declarat agenţiei MEDIAFAX Philippe Blecon, director general al Accor Services.

Guvernul a emis în acest an o ordonanţă care prevede că instituţiile din sectorul bugetar pot emite tichete de vacanţă, cu valori nominale de 10, 20, 30, 40 şi 50 lei, urmând să plătească unităţilor afiliate cu care au încheiat contracte pentru decontarea tichetelor de vacanţă contravaloarea acestora, după prestarea serviciilor de turism.

Nivelul maxim al valorii tichetelor de vacanţă pe care le poate primi un angajat pe parcursul unui an poate atinge echivalentul a şase salarii minime brute pe ţară.

Legea prevede că angajatul care a primit tichete de vacanţă nu mai beneficiază de prima de vacanţă în cursul anului respectiv sau de bilete de odihnă.

Sumele corespunzătoare tichetelor de vacanţă acordate de către angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. Guvernul estimează că aproximativ 100.000 de angajaţi ar putea beneficia de tichete de vacanţă.

(Material realizat de Liviu Iancu, liviu.iancu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici