Agrostar: 70% din exploataţiile agricole s-ar putea închide

Circa 70% din exploataţiile agricole se vor închide şi peste 10.000 de salariaţi vor intra în şomaj, dacă bugetul Ministerului Agriculturii nu va creşte de la 9,87 miliarde lei la 36 miliarde lei, a declarat, vineri, preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Niculae.

167 afișări
Imaginea articolului Agrostar: 70% din exploataţiile agricole s-ar putea închide

Agrostar: 70% din exploataţiile agricole s-ar putea închide (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Dacă acest buget de 1,4% din PIB va rămâne, 70% din exploataţiile agricole se vor închide şi peste 10.000 de salariaţi vor intra în şomaj", a declarat, vineri, preşedintele Federaţiei Sindicale Agrostar, Ştefan Niculae, în urma unei întâlniri cu ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

El a cerut ca bugetul Ministerului Agriculturii să fie mărit de la 1,4% din PIB la 4%, respectiv de la 9,87 miliarde lei la 36 miliarde lei.

Totodată, reprezentantul Agrostar s-a plâns de lipsa unui proiect de lege prin care subvenţiile care au dispărut de la începutul acestui an să fie înlocuite cu alte forme de ajutor de stat.

Şeful Agrostar a mai spus că, din cauza nemulţumirilor privind bugetul alocat, agricultorii vor ieşi în stradă de săptămâna viitoare.

"Marţi vom stabili un calendar de proteste. Ne pare rău că începe anul cu proteste din cauza bugetului mic, dar nu mai vrem să fim bătaia de joc a politicienilor", a adăugat Niculae.

El a amintit şi de piaţa neagră din domeniu, susţinând că evaziunile din agricultură, în principal din cauza importului de produse agro-alimentare se ridică la circa 1,5 miliarde euro.

Niculae susţine că evaziunea se face "mână în mână" cu autorităţile, care nu verifică cu atenţie respectivele importuri.

Reprezentantul Agrostar este nemulţumit şi de relaţiile dintre agricultori şi bănci, care sunt sceptice în a acorda credite acestui sector.

"Nu avem nici sistemul bancar alături de noi. Nu suntem de acord cu subvenţiile de tip credit, pentru că în situaţii de criză agricultorii nu pot susţine prin dobânzi sistemul bancar", a spus Niculae.

El a adăugat că "cea mai mare prostie" a fost transferul oficiilor de consultanţă agricolă la autorităţile locale.

Niculae a mai spus că Agrostar va elabora un proiect propriu de înfiinţare a camerelor agricole.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici