AIE: Bătălia între OPEC şi producătorii concurenţi de petrol abia a început

Bătălia pentru piaţa petrolului între OPEC şi producătorii concurenţi ai organizaţiei abia a început, existând puţine dovezi care să sugereze că prăbuşirea preţurilor a redus semnificativ oferta, estimează Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), citată de Financial Times.

230 afișări
Imaginea articolului AIE: Bătălia între OPEC şi producătorii concurenţi de petrol abia a început

AIE: Bătălia între OPEC şi producătorii concurenţi de petrol abia a început (Imaine: Shutterstock)

Potrivit AIE, creşterea producţiei de ţiţei din Statele Unite a încetinit în urmă scăderii cotaţiilor, dar redresarea preţurilor din ultima perioadă poate opri declinul livrărilor.

Furnizorii de petrol din afara OPEC au rezistat presiunii preţurilor, în timp ce OPEC intensifică producţia, se arată în raportul lunar al AIE.

"Este prematur să sugerezi că OPEC a câştigat bătălia pentru cota de piaţă. De fapt, această bătălie abia a început", potrivit agenţiei.

Oferta de petrol la nivel mondial a crescut în aprilie cu 3,2 milioane de barili pe zi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avansul fiind cu mult peste creşterea cererii.

AIE consideră că decizia OPEC din noiembrie de a nu reduce producţia şi de a lupta pentru cota de piaţă, în timp ce producătorii din afara organizaţiei înregistrează costuri mai mari de producţie, a fost doar primul pas al unei strategii.

Planul mai include creşterea producţiei şi investiţii în noi capacităţi de producţie, în timp ce producătorii din afara OPEC au luat măsuri de reducere a cheltuielilor.

Producţia de ţiţei a OPEC a crescut în aprilie cu 160.000 de barili pe zi, la 31,21 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel atins după septembrie 2012, fiind cu aproape 1,4 milioane de barili pe zi mai mare faţă de aprilie 2014.

În raportul AIE se arată că creşterea ofertei de petrol a producătorilor din afara OPEC şi a Statelor Unite a depăşit aşteptările, organizaţia dând ca exemplu Rusia şi Brazilia.

AIE a majorat estimarea de creştere a producţiei de petrol a producătorilor din afara OPEC în 2015 cu 200.000 de barili pe zi, faţă de raportul de luna trecută, în acest an urmând să crească livrările cu 830.000 de barili pe zi.

După un declin de peste 50% în al doilea semestru al anului trecut, petrolul Brent este tranzacţionat la circa 67 dolari pe baril, iar ţiţeiul american West Texas Intermediate la 61 dolari pe baril.

Pentru acest an, AIE estimează creşterea cererii mondiale de petrol cu 1,1 milioane de barili pe zi, la 93,6 milioane de barili pe zi.

Cel mai mare exportator de ţiţei din lume, Arabia Saudită, a menţinut luna trecută producţia la peste 10 milioane de barili pe zi, iar statele din Golful Persic cresc la rândul lor livrările.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici