AIG ar putea fi următoarea victimă a crizei economice globale - analişti

American International Group (AIG), companie cu probleme mari de lichiditate, ar putea fi următorul gigant financiar prăbuşit în urma crizei economice globale, după ce agenţiile de rating au redus, cu două sau chiar trei trepte, evaluarea viabilităţii asigurătorului pentru obţinerea de finanţare.

40 afișări
Imaginea articolului AIG ar putea fi următoarea victimă a crizei economice globale - analişti

AIG ar putea fi următoarea victimă a crizei economice globale - analişti (Imagine: Mediafax/AFP)

"Dacă AIG cade, va fi cea mai grea lovitură. AIG are un impact mai mare asupra preţului petrolului în acest moment decât Arabia Saudită", a declarat Larry Grace, analist pe probleme de energie al Kim Eng Securities Hong Kong.

Moody's a redus marţi ratingul de credit al AIG cu două trepte, de la "A2" la "Aa3", S&P a revizuit în scădere cu trei trepte evaluarea asigurătorului, de la "AA-minus" la "A-minus", în timp ce Fitch Ratings a retras două nivele, de la "AA-minus" la A.

Ratingurile AIG încă sugerează viabilitate pentru creditori şi investitori, însă agenţiile au avertizat că ar putea continua reevaluările negative.

Pieţele de capital asiatice, închise luni în timpul unor sărbători locale, au scăzut marţi, pe măsură ce investitorii au reacţionat la sfârşitul de săptămână catastrofal de pe Wall Street, unde a patra mare bancă de investiţii americană, Lehman Brothers, a solicitat protecţie sub legea falimentului, iar Merrill Lynch va fi preluată surprinzător de Bank of America, pentru 50 miliarde de dolari.

Totodată, marile pieţe europene au deschis şedinţa de tranzacţionare de marţi în scădere cu circa 3%.

Acţiunile AIG au scăzut cu aproape 61% luni la New York, după ce Rezerva Federală a angajat banca de investiţii Morgan Stanley pentru revizuirea opţiunilor de recuperare a asigurătorului, potrivit unei surse apropiate discuţiilor.

Capitalizarea de piaţă a AIG a scăzut cu 92% faţă de începutul anului.

Revizuirea în scădere a ratingurilor AIG ar putea necesita noi garanţii colaterale din partea companiei pentru finanţare, precum şi anularea unor contracte de asigurări, declanşând o reacţie în lanţ care are şanse să prăbuşească una dintre cele mai importante companii de asigurări din lume, până nu demult cea mai mare după capitalizarea de piaţă.

"Acest scenariu ar avea un impact mult mai puternic decât prăbuşirea unei bănci precum Lehman, Bear Stearns, Wachovia sau WaMu (Washington Mutual - n.r.). AIG are o prezenţă globală mult mai extinsă. Acoperirea lor poate influenţa o bază largă de consumatori din întreaga lume", a declarat Lorraine Tan, director de cercetare pentru piaţa asiatică la agenţia de rating Standard & Poor's (S&P).

S&P a redus ratingul WaMu la cel mai negativ nivel, anticipând pierderi pe sectorul ipotecar.

În încercarea de a soluţiona problemele de pe Wall Street printr-o intervenţie din partea sectorului privat, Fed a cerut băncilor JPMorgan Chase şi Goldman Sachs să analizeze posibilitatea acordării unui împrumut de 70-75 miliarde de dolari pentru sprijinirea AIG, potrivit unei alte surse.

AIG a apelat duminică la autorităţile federale pentru obţinerea unei finanţări pe termen scurt de 40 miliarde de dolari, după ce discuţiile cu eventuali investitori interesaţi de o preluare, printre care Berkshire Hathaway, deţinută de Warren Buffett, au eşuat. Compania urma să retuneze fondurile în urma vânzării unor active.

Luni, statul New York a intermediat un ajutor de 20 de miliarde de dolari pentru AIG, fonduri obţinute prin negocieri pe piaţa de capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici