Alan Greenspan, Bill Clinton şi Gordon Brown - vinovaţi pentru criza mondială

Alan Greenspan, fostul şef al Rezervei Federale, fostul preşedinte american Bill Clinton şi actualul premier bitanic, Gordon Brown, sunt printre principalii vinovaţi pentru criza financiară, potrivit unui sondaj realizat printre investitori şi manageri de bani din Marea Britanie.

16 afișări
Imaginea articolului Alan Greenspan, Bill Clinton şi Gordon Brown - vinovaţi pentru criza mondială

Alan Greenspan, Bill Clinton şi Gordon Brown (Montaj foto)

În timp ce majoritatea vocilor atribuie "vina" pentru criza creditelor "bancherilor lacomi", o casă de brokeraj din Londra a realizat un sondaj printre 200 de manageri de fonduri şi investitori din Marea Britanie pentru a găsi un "ţap ispăşitor", transmite Reuters.

Fostul preşedinte al Fed Alan Greenspan, odată considerat unul dintre cei mai buni şefi de bancă centrală din lume, este considerat de 35% dintre respondenţi principalul vinovat pentru criză.

Fostul preşedinte american Bill Clinton, al cărui mandat s-a încheiat în anul 2000 odată cu alegerea lui George W. Bush la Casa Albă, s-a aflat de asemenea printre "câştigătorii" sondajului, cu 10% din opinii îndreptate împotriva lui.

Premierul Gordon Brown, fost ministru al Finanţelor, este considerat de asemenea de către investitorii britanici unul dintre principalii vinovaţi, notează Reuters.

În schimb, nu figurează în sondaj fostul director general al Royal Bank of Scotland, Fred Goodwin, şi Richard Fuld, şeful băncii americane Lehman Brothers, care a declarat falimentul în septembrie 2008, sub povara unor datorii evaluate la peste 600 de miliarde de dolari, marcând începutul perioadei de apogeu a crizei.

Pe de altă parte, investitorii intervievaţi au oferit şi unele răspunsuri neobişnuite, printre care Adam Smith, economist renumit al secolului al XVIII-lea, personajul legendar Regele Midas, care transforma tot ce atingea în aur, realizatoarea TV britanică Sarah Beeny, care prezintă o emisiune de imobiliare, şi editorul BBC Robert Peston.

Unul dintre respondenţi a atribuit criza "belgienilor", iar un altul l-a acuzat pe Ray Wilkins, antrenor secund la clubul de fotbal Chelsea, că ar fi declanşat cea mai severă criză financiară din ultimii 80 de ani.

Şeful casei de brokeraj care a derulat sondajul, Gary Jenkins, a sugerat că fondatorul Microsoft, Bill Gates, poartă o parte din vină, pentru că gigantul software pe care l-a creat a oferit suportul tehnologic care a permis tranzacţionarea instrumentelor financiare complexe care au condus la prăbuşirea pieţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici