Almunia: Lipsa unui guvern stabil în România împiedică verificarea îndeplinirii criteriilor din acord

Comisarul european pentru Economie şi Politică Monetară, Joaquin Almunia, a declarat marţi că absenţa unui guvern stabil în România împiedică verificarea îndeplinirii criteriilor convenite în acordul de finanţare.

22 afișări
Imaginea articolului Almunia: Lipsa unui guvern stabil în România împiedică verificarea îndeplinirii criteriilor din acord

Almunia: Lipsa unui guvern stabil în România împiedică verificarea îndeplinirii criteriilor din acord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din primele informaţii pe care le am, lipsa unui guvern stabil ridică dificultăţi majore în ceea ce priveşte procesul de verificare a modului în care condiţiile cuprinse în memorandumul de înţelegere şi în scrisoarea de intenţie (...) au fost îndeplinite sau nu", a afirmat Almunia într-o conferinţă pentru prezentarea prognozei economice de toamnă a Comisiei Europene (CE), potrivit Reuters.

România are în derulare un program de finanţare externă de până la 20 miliarde euro, coordonat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), la care participă şi Uniunea Europeană, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii.

Reprezentanţi ai FMI şi ai Comisiei Europene se află în România pentru cea de-a doua evaluare a acordului, de care depinde cea de-a treia tranşă din împrumut, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde euro, programată pentru luna decembrie.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat săptămâna trecută că este posibil să fie nevoie de o nouă delegaţie a Fondului care să continue negocierile după ce se va forma un nou guvern.

În prognoza de toamnă prezentată marţi, CE avertizează că incertitudinile politice actuale ar putea determina întârzierea aplicării măsurilor de stabilizare a economiei, împiedicând astfel procesul de relansare economică a României.

Prima evaluare a acordului de finanţare externă a avut loc în luna august. Autorităţile române şi reprezentanţii FMI au renegociat atunci anumite criterii şi condiţii cuprinse în document, iar Fondul a deblocat cea de-a doua tranşă din împrumut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici