ANAF va desfiinţa până în toamnă o treime din administraţiile financiare pentru că sunt ineficiente

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va desfiinţa până în luna septembrie circa 150 de administraţii financiare, reprezentând mai mul de o treime din cele 424 de unităţi exiatente în prezent, pentru că nu sunt eficiente.

1217 afișări
Imaginea articolului ANAF va desfiinţa până în toamnă o treime din administraţiile financiare pentru că sunt ineficiente

ANAF va desfiinţa până în toamnă o treime din administraţiile financiare pentru că sunt ineficiente (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Va fi un plan gradual care se va realiza probabil în una sau două etape, astfel încât până în luna septembrie să se încheie procedura de desfiinţare a acestor administraţii", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

El a precizat că procesul va începe în perioada următoare şi va viza în principiu administraţiile comunale şi orăşăneşti, cu o pondere mică în veniturile colectate de ANAF la bugetul statului.

Desfiinţarea acestor administraţii face parte dintr-un program mai amplu de restructurare a ANAF, care va presupune şi disponibilizări şi relocări de personal.

"O mare parte din angajaţi vor fi relocaţi pe domenii cu un deficit de personal, în zone precum controlul fiscal sau activitatea de administrare a marilor contribuabili, unde gradul de colectare este mult mai mare", a mai spus Blejnar.

Surse oficiale au declarat joi pentru MEDIAFAX că Autoritatea Naţională a Vămilor şi Garda Financiară nu vor mai fi comasate cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care va fi restructurată prin desfiinţarea unor direcţii regionale şi disponibilizări de personal.

La începutul lunii martie, un proiect de hotărâre de Guvern arăta că Fiscul va fi reorganizat prin preluarea atribuţiilor Autorităţii Vămilor şi Gărzii Financiare şi va funcţiona ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale. În urma restructurării, numărul total de posturi trebuia să scadă cu aproape 5.000, la 29.100.

La trei zile după publicarea proiectului de hotărâre, preşedintele Traian Băsescu a spus că ar mai da o şansă Gărzii Financiare şi ANV, pe care le-ar menţine până la 31 decembrie (2011 - n.r.) pentru a da proba capacităţii lor de a avea o activitate eficientă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici