ANAF: Vineri, 25 martie, este data limită pentru depunerea declaraţiei unice

Termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice privind plata contribuţiilor sociale şi a impozitului pe venit aferente lunii februarie este vineri, 25 martie, iar ANAF a decis ca programul de lucru al instituţiei să fie prelungit în ultimele trei zile de depunere, dacă va fi necesar.

78 afișări
Imaginea articolului ANAF: Vineri, 25 martie, este data limită pentru depunerea declaraţiei unice

ANAF: Vineri, 25 martie, este data limită pentru depunerea declaraţiei unice (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"În vederea realizării unui grad ridicat de conformare voluntară din partea contribuabililor, conducerea ANAF a decis ca în zilele de 23, 24 şi 25 martie, programul de lucru să fie prelungit şi adaptat situaţiei existente", se arată într-un comunicat ANAF.

Până la data de 1 iulie 2011 contribuabilii vor putea depune noul formular fie prin internet, fie la ghişeu, urmând ca după această dată, depunerea prin internet să devină obligatorie. Depunerea prin internet presupune achiziţionarea unui certificat digital calificat de semnătură electronică emis de furnizorii autorizaţi şi înrolarea acestuia la organele fiscale.

Începând cu obligaţiile declarative aferente lunii ianuarie, contribuabilii care au calitatea de angajatori sau asimilaţi utilizează un singur formular (D112) privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.

Procedura privind depunerea declaraţiei unice a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2011.

"Dat fiind faptul că mai sunt câteva luni până la intrarea în vigoare a obligativităţii depunerii prin internet a declaraţiei unice, recomandăm contribuabililor să înceapă să utilizeze canalul electronic sau să se asigure din timp că întrunesc toate cerinţele legale pentru depunerea prin internet", a declarat în comunicat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

În luna ianuarie, au fost depuse aproape 448.000 de declaraţii unice, ceea ce reprezintă 95% din numărul total de angajatori.

Nedepunerea sau depunerea cu întârziere a formularului 112 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de 500 - 1.000 lei pentru persoane fizice, respectiv 1.000 - 5.000 lei pentru persoane juridice. În situaţia în care angajatorul nu depune în mod repetat declaraţia lunară, acesta va fi declarat inactiv, cu consecinţele legale ce decurg de aici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici