Analişti: Oferta Electrica este o bună ocazie speculativă la preţul de 11 lei/acţiune

Oferta Electrica poate constitui o bună ocazie speculativă pentru investitorii de retail, în condiţiile în care preţul minim de subscriere de 11 lei/acţiune este cu 13% sub preţul ţintă pentru următoarele 12 luni, consideră analiştii casei de brokeraj Tradeville.

750 afișări
Imaginea articolului Analişti: Oferta Electrica este o bună ocazie speculativă la preţul de 11 lei/acţiune

Analişti: Oferta Electrica este o bună ocazie speculativă la preţul de 11 lei/acţiune (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Oferta publică iniţială prin care Electrica scoate la vânzare 51% din acţiuni va începe luni, 16 iunie, şi se va încheia pe 25 iunie. Operaţiunea începe la preţuri cuprinse între 11 lei/titlu şi 13,5 lei/titlu, compania vizând să atragă minim 435 milioane euro. Preţul final de vânzare va fi stabilit în funcţie subscrierile de pe tranşa investitorilor instituţionali, care pot plasa ordinele la preţuri cuprinse oriunde în intervalul de preţ menţionat. Micii investitori vor putea cumpăra acţiunile la un preţ ceva mai mic, acestora urmând să le fie acordat şi un discount de 5% în funcţie de numărul de acţiuni subscrise şi de perioada în care plasează ordinele.

Aceasta ar urma să fie cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), chiar şi la preţul minim depăşind operaţiunea prin care statul a vândut anul trecut 15% din acţiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).

Analiştii Tradeville estimează pentru acţiunile Electrica un preţ ţintă de 12,41 lei pentru următoarele 12 luni, pornind de la dividendele pe care compania le-ar putea acorda în următorii ani. Brokerii consideră că la preţul minim de subscriere de 11 lei oferta este "o bună ocazie speculativă".

Electrica ar urma să înregistreze în 2014 un profit operaţional de 430 milioane lei, la venituri de 4,85 miliarde lei, ceea ce ar conduce la un profit net de aproape 380 milioane lei, potrivit scenariului analiştilor Tradeville.

Aceştia au realizat o proiecţie a rezultatelor financiare ale Electrica pornind de la mai multe ipoteze, printre care tarifele reglementate de ANRE pentru distribuţia de energie electrică, care cresc accelerat în 2015-2016 (pentru a compensa investiţiile), transferul integral către consumatori a costului certificatelor verzi impuse companiei şi reducerea cu 2% pe an a cantităţii de energie distribuită/furnizată ca urmare a scăderii consumului.

Pe fondul avansului treptat al veniturilor, cu 19% până în 2018 (faţă de 2013), profitul operaţional ar urma să urce 125%, iar profitul net cu 98%, în aceeaşi perioadă.

"Principalele riscuri care pot afecta evaluarea noastră sunt de natură operaţională, respectiv ca Electrica să nu îşi îndeplinească planul de investiţii pentru perioada de reglementare în curs, ceea ce i-ar putea aduce numai creşteri modice pentru tarifele la distribuţie sau ca societatea să nu reuşească să transfere către consumatori eventualele scumpiri ale energiei şi certificatelor verzi de pe piaţa concurenţială, ceea ce i-ar afecta marjele de furnizare", a declarat, într-un comunicat, Georgiana Androne, analist Tradeville.

În plus, cifra de afaceri ar putea fi afectată de o scădere puternică a consumului, mai ales în eventualitatea unei recesiuni. Nu în ultimul rând, actuala structură a acţionariatului o expune riscului unor decizii dezavantajoase impuse de stat, iar Fondul Proprietatea, care deţine participaţii în sucursalele companiei, ar putea cere conversia acestora în acţiuni Electrica pe care să le lichideze ulterior pe piaţă, ceea ce ar pune presiune asupra cotaţiilor, consideră analiştii.

"Totuşi, atractivitatea macro a României şi contextul pozitiv de pe pieţele de acţiuni pot capta interesul investitorilor instituţionali asupra unei listări desfăşurate în această perioadă, îndeosebi pentru o companie de utilităţi, aşa încât oferta să fie de succes", a afirmat Androne.

Listarea Electrica aduce la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică din România. Electrica are o poziţie de monopol pe distribuţia de energie electrică în Transilvania şi nordul Moldovei prin cele trei filiale din grup, astfel că la nivel naţional are o cotă de piaţă de 39%. În paralel, compania este un jucător important şi pe piaţa furnizării energiei electrice (cumpărând energie de pe piaţa liberă OPCOM pentru a o transmite consumatorilor captivi şi eligibili), având o cotă de 22% la nivel naţional.

Cu ocazia ofertei publice iniţiale de vânzare de acţiuni, Electrica îşi majorează capitalul social actual cu 105%, asfel încât după ofertă participaţia statului (prin Ministerul Economiei) va fi diluată la 49%, restul acţiunilor urmând să fie în portofoliile altor acţionari. Banii atraşi în ofertă rămân în companie pentru investiţii în dezvoltarea şi eficientizarea reţelelor de distribuţie şi furnizare.

"Din punct de vedere operaţional, ambele activităţi ale Electrica sunt reglementate de ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei), compania fiind deci una de utilităţi. ANRE stabileşte anual tarifele de distribuţie şi adaosul comercial pentru energia achiziţionată în scopul furnizării, astfel încât Electrica beneficiază de o marjă de exploatare previzibilă, care se traduce intr-un profit operaţional previzibil", se arată în comunicat.

În anul 2013, două treimi din venituri au fost generate de segmentul de furnizare, dar analiştii Tradeville se aşteaptă ca ponderea acestora să scadă în următorii ani în favoarea distribuţiei, graţie investiţiilor ambiţioase (4,7 miliarde lei) pe care conducerea a anunţat că le va face în acest segment până în 2018.

"Întrucât vorbim de un domeniu reglementat, toate aceste investiţii în eficientizarea şi extinderea reţelei ar trebui sa fie răsplătite de ANRE prin tarife mai mari. Ca orice companiei de stat, Electrica este obligată prin lege să distribuie 50% din profit sub formă de dividende, numai că managementul şi-a anunţat intenţia unei distribuţii mai generoase, de 85% pe termen lung, ceea ce poate deveni un punct de atracţie major pentru acţiunile companiei, aşa cum au demonstrat celelalte companii de utilităţi de la BVB", se spune în sursa citată.

Oferta electrica este intermediată de consorţiul format din BRD, Citigroup, Raiffeisen Bank, Societe Generale şi Swiss Capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici