Analişti: Reducerea ratingului SUA nu este un mare şoc. Nu va avea un impact semnificativ

Reducerea ratingului Statelor Unite de către Standard & Poor’s (S&P) la AA+ "nu este un mare şoc", şi deşi pieţele de capital vor pune presiune pe dolar şi pe piaţa titlurilor de Trezorerie acestea nu vor fi accentuate, potrivit mai multor analişti contactaţi de Reuters.

158 afișări
Imaginea articolului Analişti: Reducerea ratingului SUA nu este un mare şoc. Nu va avea un impact semnificativ

Analişti: Reducerea ratingului SUA nu este un mare şoc. Nu va avea un impact semnificativ (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu este total neaşteptat. Cred că decizia a influenţat deja dolarul, într-o oarecare măsură (deoarece a fost anticipată de unii investitori - n.r.). Ne aşteptăm la noi presiuni pe dolarul SUA, dar o vânzare masivă este puţin probabilă", comentează analistul Vassili Serebriakov, expert în strategie valutară la grupul bancar american Wells Fargo.

El notează că piaţa titlurilor de Trezorerie SUA nu are mulţi rivali pe glob în privinţa "profunzimii şi lichidităţii", astfel că investitorii străini nu vor începe să vândă agresiv aceste active.

"Va pune probabil noi presiuni de cumpărare pe alte monede cu titlu de safe-heaven (percepute drept investiţii sigure pe timp de criză - n.r.), precum yenul japonez şi francul elvetian. Va complica probabil viaţa autorităţilor japoneze şi elveţiene, care încearcă să tempereze aprecierea monedelor naţionale", a continuat Serebriakov.

Autorităţile japoneze şi Banca Naţională a Elveţiei au luat în această săptămână măsuri agresive pentru temperarea aprecierii monedelor naţionale în raport cu valutele de pe principalele pieţe de export ale celor două ţări. Yenul a atins în ultimii doi ani mai multe maxime istorice în raport cu dolarul, iar francul elveţian a crescut totodată puternic în raport cu euro.

Willian Larkin, manager de portofoliu fixed income la Cabot Money Management, consideră că reducerea ratingului SUA nu este un "mare şoc".

"Dacă nu s-ar fi întâmplat acum cred că ar fi avut loc probabil în două luni", a afirmat el.

De altfel, Larkin se aştepta la coborarea ratingului SUA încă de la începutul lunii august, când politicienii de la Washington au reuşit, dupa câteva luni de negocieri dure, să se pună de acord pe problema reducerii deficitului bugetar şi ridicarea plafonului datoriei de stat.

"Când au rezolvat într-un final cu plafonul datoriei de stat, este evident că au amânat nejustificat luarea unor decizii, că au evitat să abordeze unele probleme, iar pieţele nu aveau nevoie de asta. Un rating AA+ nu este o problemă importanta, dar va avea un efect", spune el.

Şi economistul şef pe SUA al Capital Economics Toronto, Paul Dales, a aratat ca decizia S&P nu va avea un impact semnificativ.

"Va avea loc probabil o clătinare iniţială a pieţei. Piaţa valutară ar putea resimţi unele efecte, ca şi titlurile de trezorerie", a afirmat el.

Dales consideră că investitorii se vor concentra pe problemele reale, adică pe datele economice din SUA.

SUA au pierdut ratingul de top AAA din partea Standard&Poors, lovitură fără precedent la adresa celei mai mari economii a lumii după o luptă politică ce lasă Statele Unite la un pas de default (incapacitate de plată).

Decizia agenţiei de rating ar putea creşte costurile creditării pentru administraţia americană, companii şi populaţie.

Perspectiva ratingului este negativă, ceea ce indică o altă posibilă retrogradare în următoarele 12-18 luni.

Celelalte două mari agenţii, Moody's şi Fitch, au menţinut în această săptămână ratingul de credit la SUA al "AAA".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici