Analiză Alpha Bank: România, Polonia, Ungaria şi Cehia nu îndeplinesc criteriile pentru adoptarea euro

Concluziile celui mai recent raport de convergenţă elaborate de Banca Centrală Europeană (BCE) în 2022 pentru Cehia, Ungaria, Polonia şi România arată că ţările nu sunt încă pregătite pentru adoptarea monedei euro nefiind îndeplinite mai multe din criteriile principale, arată o analiză Alpha Bank.

4298 afișări
Imaginea articolului Analiză Alpha Bank: România, Polonia, Ungaria şi Cehia nu îndeplinesc criteriile pentru adoptarea euro

Analiză Alpha Bank: România, Polonia, Ungaria şi Cehia nu îndeplinesc criteriile pentru adoptarea euro

“Ultima perioadă a slăbit gradul de pregătire pentru adoptarea monedei euro al ţărilor din regiune, inclusiv al României, şi le-a scos de pe traiectoria convergenţei Maastricht. În cazul României, revenirea va necesita politici economice orientate spre stabilitate şi reforme structurale de anvergură. Realizarea acestora ar putea fi facilitată de absorbţia eficientă a fondurilor UE”, arată analiza realizată de Ella Kállai, Economist Şef Alpha Bank România.

Concluziile celui mai recent raport de convergenţă elaborat de BCE în 2022 pentru ţările din regiune - Cehia, Ungaria, Polonia şi România - au fost: nici una din ţări nu îndeplinea criteriul stabilităţii preţurilor; doar în Polonia atât deficitul bugetar, cât şi datoria publică brută se situau sub plafonul Maastricht; în timp ce în Cehia şi România doar datoria publică brută se situa sub referinţa Maastricht; nici una din ţări nu participa în Mecanismul Cursului de Schimb (MCSII) şi doar în România volatilitatea cursului de schimb faţă de euro a fost evaluată ca fiind foarte redusă, în principal datorită politicii de flotare controlată, în celelalte ţări unde cursul de schimb este flotant volatilitatea a fost evaluată ca fiind ridicată; doar Cehia îndeplinea criteriul ratei dobânzii pe termen lung; legislaţia niciunei ţări nu se conforma pe deplin cu cerinţele de independenţă a băncii centrale, de interzicere a finanţării monetare şi de integrare juridică în Eurosystem, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Alpha Bank.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici