ANALIZĂ UniCredit: Băncile din Europa de Est vor fi mai profitabile faţă de cele din Vest în următorii ani

Industria bancară din Europa Centrală şi de Est continuă să arate o profitabilitate bună şi va avea în anii următori rezultate peste cele înregistrate în Europa de Vest, potrivit analiştilor grupului bancar italian UniCredit, citaţi de Bloomberg.

217 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ UniCredit: Băncile din Europa de Est vor fi mai profitabile faţă de cele din Vest în următorii ani

ANALIZĂ UniCredit: Băncile din Europa de Est vor fi mai profitabile faţă de cele din Vest în următorii ani

"Cu un randament al capitalului investit estimat la 10,9% pentru anii 2012-2015, regiunea va înregistra o rată de profitabilitate atractivă şi mai sustenabilă decât cea din Europa de Vest", se arată într-un raport al departamentului de analiză strategică al UniCredit, cea mai mare bancă occidentală după active din Europa Centrală şi de Est.

Autorităţile de reglementare, liderii politici şi băncile centrale încearcă să protejeze Europa împotriva contagiunii crizei datoriilor suverane din zona euro. Noi cerinţe privind lichiditatea instituţiilor de credit occidentale, care controlează 75% din sistemul bancar din estul Europei, au limitat creditarea necesară pentru finanţarea companiilor şi populaţiei.

Activele bancare totale din regiune au crescut chiar şi în timpul crizei declanşate de prăbuşirea Lehman Brothers şi în timpul crizei datoriilor din Europa, chiar dacă ritmul a fost mai lent, arată studiul, publicat, marţi, la Viena. Avansul activelor bancare în intervalul septembrie 2008 - septembrie 2012 a fost de 7,3%, la 2.900 de miliarde de euro.

"Avansul mai lent al activelor totale vine în contextul abordării mai prudente, deteriorării calităţii activelor şi oportunităţilor limitate de investiţii. În plus, raportul dintre împrumuturi şi depozite joacă un rol mai important, subliniind necesitatea îmbunătăţirii structurii de finanţare (...)", arată studiul.

Eficienţa costurilor şi managementul riscului vor rămâne factorii determinanţi pentru rezultatele băncilor în Europa Centrală şi de Est, notează analiştii UniCredit.

În regiune se pot distinge diferenţe clare, "cu Turcia şi Rusia având performanţe peste aşteptări, în timp ce profitabilitatea sectoarelor bancare din Balcani şi Ucraina este limitată. Calitatea activelor este o sursă de risc, cel puţin până în 2014", se arată în studiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici