ANALIZĂ ZF. A revenit moda ofertelor şi a reducerilor: Articolele la promoţie au ajuns în ultimele luni ale anului trecut să contribuie cu 28% la totalul vânzărilor din hipermarketuri şi supermarketuri, un maxim al ultimilor cinci ani

Magazinele moderne care vând bunuri de larg consum, fie că e vorba de alimente, băuturi, pro­duse de îngrijire perso­nală sau a locuinţei, au apelat anul trecut mai mult decât oricând în ultimii ani la oferte, reduceri şi promoţii, în încercarea de a mai anima apetitul de consum al românilor, apetit care a fost lovit din plin de inflaţia record.

125 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ ZF. A revenit moda ofertelor şi a reducerilor: Articolele la promoţie au ajuns în ultimele luni ale anului trecut să contribuie cu 28% la totalul vânzărilor din hipermarketuri şi supermarketuri, un maxim al ultimilor cinci ani

ANALIZĂ ZF. A revenit moda ofertelor şi a reducerilor: Articolele la promoţie au ajuns în ultimele luni ale anului trecut să contribuie cu 28% la totalul vânzărilor din hipermarketuri şi supermarketuri, un maxim al ultimilor cinci ani

„Toate tipurile de acţiuni promoţionale au cunoscut o revigorare specială odată cu începerea lui 2023, sprijinind estomparea creşterii preţurilor. În contextul scăderii numărului de produse din coşul de cumpărături, promoţiile au reluat rolul de stimulent pentru încurajarea achiziţiilor şi pentru retenţia clienţilor“.

Magazinele moderne care vând bunuri de larg consum, fie că e vorba de alimente, băuturi, pro­duse de îngrijire perso­nală sau a locuinţei, au apelat anul trecut mai mult decât oricând în ultimii ani la oferte, reduceri şi promoţii, în încercarea de a mai anima apetitul de consum al românilor, apetit care a fost lovit din plin de inflaţia record.

Astfel, articolele la promoţie au ajuns în ultimele luni ale lui 2023 să contribuie cu 28% la totalul vânzărilor din hipermarketuri şi supermarketuri, un maxim al ultimilor cinci ani, arată o analiză a companiei de cercetare RetailZoom.

În acest studiu ce vizează doar comerţul modern (hipermarketuri, supermarketuri, magazine de discount, proximitate mo­dernă şi cash&carry) au fost monitorizate următoarele tipuri de promoţii: produse cu reducere de preţ menţionată pe ambalaj, cantitate bonus în acelaşi ambalaj, pachete de articole (1+1), cadouri asociate bu­nurilor, reduceri de preţuri temporare şi promoţii virtuale (TPR – temporary price reductions). Au fost analizate aceste activităţi pentru toate categoriile de bunuri de larg consum, cu excepţia ţigărilor.

Această „modă“ a ofertelor şi a reducerilor a reapărut în prim-plan în 2023, după o perioadă de relativă pauză, mai exact după o perioadă în care cota de piaţă a articolelor la promoţie în total vânzări din comerţul modern scăzuse la 19-20%. Anul trecut însă, retailerii au realizat că românii sunt tot mai atenţi cu banii pe care îi au din cauza scumpirilor record, aşa că a început o „luptă“ a ofertelor ce aminteşte într-o oare­care măsură de perioada 2009-2010.

„Toate tipurile de acţiuni promoţionale au cunoscut o revigorare specială odată cu începerea lui 2023, sprijinind estomparea creşterii preţurilor. În contextul scăderii numărului de produse din coşul de cumpărături, promoţiile au reluat rolul de stimulent pentru încurajarea achiziţiilor şi pentru retenţia clienţilor“, spun analiştii RetailZoom.

În momentul în care preţurile au început să o ia la galop, în special în 2022, românii au reacţionat prin orientarea către bunuri mai ieftine (downtrading), prin reducerea numărului de articole achizi­ţionate sau prin cumpărarea de cantităţi mai mici. Încă din 2022 oamenii căutau promoţiile şi ofertele, însă retailerii mari încă nu apelau masiv la această armă, lucru care s-a întâmplat abia anul trecut, lucru confirmat şi de executivii din domeniu.

„În 2022, oamenii cumpărau mai puţin, în gramaje mai mici. Începând cu anul trecut, cumpără mai deştept şi urmăresc promoţiile, iar asta vedem inclusiv în 2024. Nu e însă ca în 2009-2010, când această tendinţă era coroborată cu o scădere masivă a vânzărilor. În 2010 a avut loc majorarea TVA. Sper să nu mai fie niciodată cum a fost atunci, au fost ani extrem de grei“, spunea recent Daniel Gross, CEO al Penny România.

Toţi actorii din piaţa de retail alimentar caută să-i atragă pe clienţii tot mai chibzuiţi nu doar cu preţuri mici, ci şi cu oferte şi promoţii. Astfel, lupta e mai aprigă decât oricând în anii anteriori. Asta face să fie presiune foarte mare pe rezultate.

Totuşi, există şi o veste bună, consumul în volum a reînceput să crească pe final de 2023, asta după ce în ultimii aproape doi ani vânzările au fost ţinute pe plus doar de scumpiri.

„Evoluţia consumului din ultima parte a anului a fost una pozitivă. A fost înregistrat un salt al vânzărilor cantitative chiar din luna septembrie – în special pentru magazinele de proximitate, de tip mini şi supermarket, atât în reţelele internaţionale, cât şi în cele locale. Doar luna noiembrie a avut un parcurs uşor diferit, prin uşoare scăderi de volume în magazinele de format mare şi în reţelele locale“, conform RetailZoom.

Per total, în comerţul modern, vânzările au crescut în valoare în 2023 cu 12,3%. În volum a existat totuşi un minus de 1,3%, declinul fiind temperat de evoluţia de pe final de an.

„În mod evident, tendinţa generală este aceea de recuperare a ritmurilor anterioare ale evoluţiei vânzărilor“, conchid analiştii RetailZoom.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici