ANAP: Pachetul de legi privind achiziţiile publice va fi trimis în Parlament în jur de 15 octombrie

Legea privind concesiunile şi cea pentru utilităţi pe achiziţii sectoriale vor fi prezentate în această săptămână, iar pachetul de legi privind achiziţiile publice va ajunge în Parlament în jur de 15 octombrie, a declarat luni,preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, Roxana Mînzatu.

1315 afișări
Imaginea articolului ANAP: Pachetul de legi privind achiziţiile publice va fi trimis în Parlament în jur de 15 octombrie

ANAP: Pachetul de legi privind achiziţiile publice va fi trimis în Parlament în jur de 15 octombrie (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP) a declarat luni, la workshopul internaţional "România. O nouă viziune în achiziţii publice, un sistem de eficientizare a resurselor publice şi noi coordonate de lucru cu mediul privat", că transpunerea directivei europene pe achiziţii publice în legislaţia românească este doar un pilon din strategia naţională, precizând însă că doar noile legi, doar pachetul legislativ "nu vor face primăvară" în ceea ce înseamnă achiziţia publică eficientă şi corectă în România.

"Dar este cel mai important pilon, despre care se vorbeşte foarte mult şi sunt aşteptări foarte mari de la noua legislaţie pe zona de achiziţii publice", a spus Roxana Mînzatu.

Ea a explicat că a început să se lucreze mai mult pe zona de transpunere a directivelor europene după ce s-a conturat strategia naţională de achiziţii publice, astfel încât lucrurile să fie corelate.

"Sunt două constrângeri: să transpunem directivele, să transpunem norma europeană, dar şi să ne adaptăm şi realităţilor româneşti. (...) Am primit 500 de pagini de propuneri mai ales la Legea de achiziţii publice clasice. Avem propuneri analizate pentru legislaţia pe achiziţiile clasice, propunerile au fost şi discutate în grupul de lucru în ultimele săptămâni. Miercurea trecută am transmis la Ministerul de Finanţe proiectul consolidat pe Legea achiziţiilor clasice şi sfera căilor de atac, adică varianta care a trecut deja prin consultare publică şi în care au fost integrate propunerile. Nu le-am publicat încă, pentru că de la Ministerul Finanţelor aşteptăm o validare finală", a spus preşedintele ANAP.

Roxana Mînzatu a precizat că, potrivit calendarului, în această săptămână vor fi prezentate, pentru prima dată, Legea pe concesiuni şi Legea pe utilităţi pe achiziţii sectoriale.

"Ambele sunt programate în calendarul nostru intern săptămâna aceasta şi cu toate patru să mergem în Parlament în jur de 15 octombrie. Totul se face în cadrul unei strategii mai ample, unde pilonul legislativ este unul din cele trei directii de acţiune, şi tocmai de aceea trebuie să facem mergem în Parlament. Deci toate cele patru legi trebuie să ajungă în Parlament undeva în jur de 15 octombrie şi de la 1 ianuarie să poată intra în vigoare. Avem un calendar deja care se implementază pentru elaborarea legislaţiei secundare, care ar trebui să fie gata şi ea undeva la sfârşit de noiembrie şi vom avea şi îndrumare electronică, ghiduri interactive, pentru a putea să acoperim acele speţe care au dus la probleme în ceea ce înseamnă procedura de atribuire. Însă elaborarea ghidurilor se duce către jumătatea anului viitor", a spus preşedintele ANAP.

Ea a mai explicat că multe dintre propunerile primite pentru legislaţia primară vor fi tratate în legislaţia secundară, spunând că principala raţiune este de a avea o legislaţie stabilă, mai apropiată de realităţile României şi care să nu mai fie modificată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici