ANCOM: Trei sferturi dintre conexiunile de internet au viteze de peste 100Mbs. Orange e liderul telecom, iar RCS&RDS conduce segmentul de internet

  • ANCOM a publicat un raport anual pentru piaţa telecom care a crescut cu 3%
  • Trei sferturi din conexiunile de internet au viteze de peste 100MBs
  • Orange conduce în topul veniturilor telecom
1613 afișări
Imaginea articolului ANCOM: Trei sferturi dintre conexiunile de internet au viteze de peste 100Mbs. Orange e liderul telecom, iar RCS&RDS conduce segmentul de internet

ANCOM: Trei sferturi din conexiunile de internet au viteze de peste 100Mbs. Orange este liderul telecom iar RCS&RDS conduce segmentul de internet

"O veste bună din sectorul telecom: la finalul anului 2019, trei sferturi dintre cele 5,3 milioane de conexiuni de internet fix din România permiteau viteze foarte mari, de peste 100 Mbps. Acest lucru s-a văzut, de altfel, şi pe parcursul stării de urgenţă care tocmai s-a încheiat, când reţelele de internet fix din România, bazate în principal pe fibră optică, au susţinut cu succes cererea excepţională de trafic. Nicicând în istorie reţelele de comunicaţii electronice nu au avut un rol atât de important pentru sprijinirea funcţionării societăţii noastre, a nevoilor noastre sociale, educaţionale, economice sau de altă natură, ca în aceste ultime două luni - să folosim Ziua Comunicaţiilor pentru a le mulţumi şi a-i felicita pe cei care au făcut posibil acest lucru, de-a lungul timpului", a afirmat Grindeanu, conform unui comunicat de presă al ANCOM.

Piaţa telecom în anul 2019 a fost prezentată de ANCOM într-un un raport ce va fi publicat săptămâna viitoare într-o formă completă.

La capitolul internet fix, erau 5,3 milioane de conexiuni la internet fix la sfârşitul anului 2019 (+4% evoluţie anuală), dintre care 3,9 milioane, adică 74%, reprezentau conexiuni de foarte mare viteză. Traficul mediu de internet fix/locuitor a fost de 29 GB/lună, cu 14% mai mult faţă de anul precedent.

Rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodării a fost de 64% la nivel naţional în anul 2019, în mediul urban fiind de 75%, iar în mediul rural de 49%.

În funcţie de numărul de conexiuni la internet fix înregistrat la sfârşitul anului 2019, RCS&RDS avea o cotă de piaţă de 53%, Grupul Telekom 21%, ceilalţi furnizori însumând 26%.

 12 milioane de conexiuni 4G (+16% creştere anuală) s-au înregistrat în 2019, reprezentând 61% din totalul de 19,9 milioane de conexiuni active la internet mobil din ţara noastră. Traficul mediu de internet mobil/locuitor a fost de 3,7 GB/lună, cu 41% mai mult faţă de anul precedent.

În funcţie de numărul de conexiuni active la internet mobil de la finalul anului 2019, Orange avea o cotă de piaţă de 39%, Vodafone 25%, ceilalţi furnizori însumând 36%.

La telefonia mobilă şi fixă, 22,7 milioane de cartele SIM erau active anul trecut la telefonie mobilă, dintre care 58% pe bază de abonament şi 42% pe bază de cartele preplătite. Traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de un locuitor a fost de 4 ore şi 44 minute/lună, respectiv de 44 SMS-uri/lună; nivelurile sunt în uşoară scădere, pe fondul creşterii utilizării aplicaţiilor de mesagerie instant şi reţelelor sociale.

În funcţie de numărul de cartele SIM active la sfârşitul anului 2019, Orange avea o cotă de piaţă de 39%, Vodafone 30%, ceilalţi furnizori însumând 31%.

Anul trecut, telefonia fixă a continuat să scadă, 8 minute/lună reprezentând traficul mediu efectuat de un locuitor de pe telefonul fix, în scădere anuală cu 17%. În funcţie de numărul de abonaţi la telefonie fixă de la sfârşitul anului 2019, Grupul Telekom avea o cotă de piaţă de 40%, RCS&RDS 35%, ceilalţi furnizori însumând 25%.

România înregistra anul trecut 7,6 milioane de abonamente la servicii TV, dintre care 5,4 milioane erau abonamente prin cablu. În funcţie de numărul de abonaţi de la sfârşitul anului 2019, RCS&RDS avea o cotă de piaţă de 53%, Grupul Telekom 17%, ceilalţi furnizori însumând 30%.

Veniturile din sectorul telecom au crescut cu 3% în anul 2019, ajungând la 16,5 miliarde de lei, adică 3,5 miliarde de euro. Segmentul de telefonie mobilă a generat 39% din totalul veniturilor din piaţă, segmentul de internet fix şi mobil a generat 30%, segmentul de retransmisie a programelor TV 14%, celelalte servicii însumând 17%.

În medie, venitul lunar din sectorul telecom a fost de 71 lei per locuitor. În funcţie de veniturile obţinute în 2019, Orange avea o cotă de piaţă de 26%, Grupul Vodafone 24%, Grupul Telekom 24%, ceilalţi furnizori însumând 26%.

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru anul 2019 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligaţia de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 şi va fi disponibil pe parcursul săptămânii viitoare.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici