ANM: Fenomenul de secetă se semnalează în cea mai mare parte a regiunilor agricole

Meteorologii informează că fenomenul de secetă se semnalează în cea mai mare parte a regiunilor agricole, prognoza pentru 4-10 septembrie estimând ploi slabe cantitativ, potrivit site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

533 afișări
Imaginea articolului ANM: Fenomenul de secetă se semnalează în cea mai mare parte a regiunilor agricole

ANM: Fenomentul de secetă se semnalează în cea mai mare parte a regiunilor agricole (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"La data de 3 septembrie 2012, conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată-SM) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică-SP şi local extremă-SE), pe majoritatea suprafeţelor agricole. Rezerva de apă din sol se încadrează în limite satisfăcătoare (AS), apropiate de optim (ApO) şi optime (AO), în cea mai mare parte a Munteniei, nordul Moldovei, centrul Dobrogei, local în sud-vestul şi sudul Transilvaniei, nordul Banatului", arată sursa citată.

În intervalul 4-10 septembrie 2012, prognoza meteorologică estimează că ploile, locale şi în general slabe cantitativ, se vor semnala cu precădere în jumătatea de nord a ţării şi vor avea o probabilitate mai mare de apariţie în zilele de 6 şi 7 septembrie.

"În aceste condiţii, fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi local extremă se va semnala în cea mai mare parte a regiunilor agricole", subliniază ANM.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a avut, luni, la Bruxelles, o întâlnire bilaterală cu comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, tema principală fiind seceta care a afectat România şi efectele acesteia asupra mediului şi agriculturii.

În acest context, ministrul Rovana Plumb a subliniat faptul că seceta este o preocupare centrala la nivel guvernamental şi trebuie să devină o prioritate şi la nivel comunitar. "Este de aşteptat ca schimbările climatice să accentueze fenomenele privind deficitul de apă şi seceta. Este necesară adoptarea unei strategii de acţiune pentru combaterea efectelor negative ale secetei şi pentru finanţarea masurilor necesare ce vizeaza diminuarea acestor efecte, prin diferite programe", a spus Plumb.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici