ANPC: Dobânzi ilegale percepute la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Constanţa

  • Dobânzi mai mari decât cele aduse la cunoştinţa clienţilor, perceperea acestora în avans sau încasarea unor taxe ilegale, sunt principalele nereguli descoperite de inspectorii de la ANPC la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Constanţa.
  • Aproape 4.000 de pensionari au fost păcăliţi.
2163 afișări
Imaginea articolului ANPC: Dobânzi ilegale percepute la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Constanţa

ANPC: Dobânzi ilegale percepute la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Constanţa

Dobânzi mai mari decât cele aduse la cunoştinţa clienţilor, perceperea acestora în avans sau încasarea unor taxe ilegale, sunt principalele nereguli descoperite de inspectorii de la ANPC la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Constanţa. Aproape 4.000 de pensionari au fost păcăliţi.

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), controlul la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Municipiul Constanţa a avut loc în urma unor reclamaţii din partea pensionarilor.

Inspectorii au depistat mai multe nereguli, printre care nefurnizarea în cadrul contractelor de împrumut a unor informaţii precontractuale, nefurnizarea unui exemplar original al contractului de împrumut la momentul semnării contractului, perceperea în cadrul contractelor de împrumut a unui cost intitulat „tipizate” sau nerespectarea legii în ceea ce priveşte modalitatea de calcul a ratei lunare.

De asemenea, inspectorii au constatat aplicarea unor dobânzi ilegale.

„Practici comerciale incorecte interzise prin prevederile Legii nr. 363/2007, prin perceperea unor dobânzi mai mari decât cele care au fost aduse la cunoştinţa consumatorilor şi prin perceperea cuantumului dobânzii în avans, integral din suma imprumutată, şi a diferenţei de fond de cotizare integral din suma împrumutată, în cazul în care este solicitat un împrumut mai mare decât limita fondului de cotizare, sume de bani pentru care se calcula şi percepea dobândă fără a fi puse la dispoziţia consumatorilor”, spun inspectorii ANPC.

Aceştia au dispus încetarea practicilor comerciale incorecte şi restituirea sumelor de bani percepute în plus, aferente contractelor de împrumut în derulare şi în vigoare începând cu data de 01.01.2020..

Totodată au fost aplicate sancţiuni în valoare de 20.000 de lei.

Inspectorii au stabilit că cel puţin 3748 de beneficiari au fost afectaţi de practicile ilegale.

„Privind diferite aspecte sesizate ce ţin de organizarea statutară a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Constanţa vor fi sesizate instituţiile competente”, a mai informat ANPC.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
pensionari,
control,
anpc

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici