ANPC va participa cu observatori la negocierile colective dintre clienţii cu credite în CHF şi bănci

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va participa ca observator la negocierile colective pe care clienţii cu credite în franci elveţieni vor să le demareze împreună cu băncile, în grupuri de peste 50 persoane, reprezentaţi de Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiare (AURSF).

998 afișări
Imaginea articolului ANPC va participa cu observatori la negocierile colective dintre clienţii cu credite în CHF şi bănci

ANPC va participa cu observatori la negocierile colective dintre clienţii cu credite în CHF şi bănci (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom participa cu specialiştii noştri, vom fi acolo ca observatori să vedem ce propuneri le fac băncile clienţilor la negocieri. Dar trebuie să ţinem cont că totuşi contractele de credit diferă de la caz la caz", a afirmat luni preşedintele ANPC, Marius Dunca, la seminarul "Ziua Consumatorului de Servicii Financiare", organizat împreună cu Asociaţia Societăţilor Financiare ALB România.

AURSF va reprezenta clienţii cu credite în franci la negocierile cu băncile, care ar urma să aibă loc în luna aprilie, după ce instituţiile de credit vor fi invitate la aceste discuţii. Totodată, vor fi invitaţi ca observatori reprezentanţi ai ANPC, ai Băncii Naţionale a României, precum şi Avocatul Poporului.

Negocierea va fi condusă de o echipă de experţi din domeniile financiar-bancar, juridic şi al drepturilor consumatorilor din sectorul financiar.

Clienţii au ca obiectiv conversia în lei a creditelor în franci elveţieni cu o reducere semnificativă a ratei faţă de cursul zilei, fără a se prelungi perioada de creditare.

Dunca a precizat că, în urma sesizărilor şi reclamaţiilor clienţilor, au fost cazuri punctuale în care s-a ajuns la soluţii cu banca, dând ca exemplu o reducere a ratei de la 638 lei la 300 lei, prin conversia creditului din franci elveţieni în lei, cu aplicare de reducere pe sold şi scăderea dobânzii.

"Nu am reuşit până acum soluţionări de grup, doar ce am avut sesizări la ANPC şi am putut să aducem la aceeaşi masă consumatori şi operatori financiar-bancari", a spus preşedintele ANPC.

El a menţionat că singura soluţie în prezent pentru rezolvarea problemelor clienţilor cu credite în franci o reprezintă o mediere între clienţi şi bănci, întrucât orice lege care s-ar adopta nu poate fi aplicată retroactiv.

"De aceea, trebuie să găsim o înţelegere din partea operatorilor financiar-bancari care trebuie să vină cu soluţii. Ori scad dobânda, ori se face conversia în lei şi se reduce rata, pentru că trebuie să înţeleagă şi ei că, în momentul de faţă credibilitatea sistemului bancar este scăzută, iar apoi ce se întâmplă, devin agenţie imobiliară? Pentru că vor rămâne cu apartamente, case, imobile şi atunci ei ar trebui să vină cu tot felul de politici, să se deschidă către consumator pentru a putea ca acesta să-şi plătească rata în continuare", a mai punctat Dunca.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor apreciază că, în cazul conversiei creditelor din franci elveţieni în lei, băncile ar trebui să aplice un discount la soldul acestora de minim 20%-25% pentru a reprezenta un ajutor real pentru clienţi.

Peste 75.000 de persoane fizice figurează cu credite în franci elveţieni în bilanţurile băncilor locale, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci. În realitate, numărul împrumutaţilor în franci este mult mai mare, având în vedere că băncile au externalizat sau au vândut foarte multe astfel de contracte.

Din totalul debitorilor cu împrumuturi în franci înregistrate în bilanţurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească şi 2% la OTP Bank.

O treime dintre creditele în franci elveţieni (35%) au fost destinate achiziţionării de locuinţe, 58% au reprezentat credite de consum cu ipotecă, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit datelor BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici