ANRE lansează, în 2019, o aplicaţie de mobile pentru compararea preţurilor la energie şi gaze

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au anunţat, joi, că, la începutului anului viitor, comparatorul de preţuri va fi lansat şi sub forma unei aplicaţii pentru telefoanele mobile, atât pentru dispozitivele cu sistem Android, cât şi pentru iPhone.

747 afișări
Imaginea articolului ANRE lansează, în 2019, o aplicaţie de mobile pentru compararea preţurilor la energie şi gaze

ANRE lansează, în 2019, o aplicaţie de mobile pentru compararea preţurilor la energie şi gaze

ANRE a dezvoltat două instrumente, anul trecut, prin care clienţii finali pot compara ofertele/ofertele-tip de furnizare energie electrică şi cele pentru gaze naturale ale furnizorilor din România. Aplicaţiile pot fi accesate în cadrul site-ului ANRE.

„Comparatoarele au fost dezvoltate pentru a pune la dispoziţia utilizatorilor un instrument independent, echidistant şi noncomercial care să permită compararea preţurilor de furnizare. În perioada 1 iunie - 31 decembrie 2017, comparatorul pentru energie electrică a fost accesat de un număr de 81.928 utilizatori, iar cel pentru gaze naturale de 21.345 utilizatori”, se scrie în Raportul anual al ANRE pentru 2017.

În perioada 1 iunie - 31 decembrie 2017, comparatorul a fost accesat de un număr de 81.928 utilizatori unici din: România (95,28%), Germania (1,19%), Marea Britanie (0,82%), Franţa (0,33%), Italia (0,27%). Timpul mediu petrecut de un utilizator pe pagina a fost de 4 minute si 45 secunde, iar 82 de furnizori au încarcat date în comparatorul de tarife.

Pentru utilizarea aplicaţiei, utilizatorii aleg criteriile prevăzute în ecranul de selecţie, iar, după finalizarea selecţiei, aplicaţia afişează rezultatul sub forma unei liste cu ofertele furnizorilor care respectă criteriile introduse de utilizator, ordonate crescător în funcţie de preţul energiei electrice. Suplimentar aplicaţia afişează şi raportul dintre preţul energiei electrice din oferta furnizorilor şi valoarea tarifului CPC aplicat de furnizorii de ultimă instanţă. În momentul afişării rezultatelor utilizatorii pot afla şi alte detalii, respectiv condiţiile asociate ofertei (termenul de plată, modalitatea de transmitere a facturii, durata contractului, etc), precum şi perioada de valabilitate a ofertei.

De la lansarea comparatorului pentru gaze naturale, începând cu data de 1 iunie, şi până la data de 31 decembrie 2017, acesta a fost accesat de un număr de 21.345 utilizatori care au petrecut un timp mediu de aproximativ 4 minute şi jumătate în cadrul acestuia. Dintre aceştia, aproximativ 95% din utilizatori au fost din România, iar restul de 5% din afara ţării, din care 1,63 % din Germania, 0,83% din Marea Britanie, 0,27% din Franţa şi 0,23% din SUA. Numărul total de oferte-tip de furnizare a gazelor naturale disponibile spre consultare în cadrul acestui comparator a fost de 161, acestea fiind introduse de 91 de furnizori.

Comparatorul de oferte-tip de furnizare a gazelor naturale este implementat ca urmare a prevederilor art. 5 din Ordinul ANRE nr. 106/2014. Potrivit acestui act normativ, toţi furnizorii de gaze naturale care elaborează şi publică prin mijloace proprii oferte-tip, au obligaţia să introducă informaţii referitoare la acestea şi în baza de date a comparatorului. Totodată, furnizorii au obligaţia să introducă în această bază de date orice nouă ofertă-tip şi orice modificare a ofertelor-tip existente în termen de 5 zile lucrătoare de la data lansării sau a modificării acesteia.

Utilizarea comparatorului se face în doi paşi: utilizatorii aleg criteriile de selecţie şi primesc o listă cu ofertele-tip. Dintre toate ofertele-tip introduse de furnizori în baza de date, comparatorul le afişează pe acelea care respectă criteriile introduse de utilizator şi le ordonează în ordinea crescătoare a preţului de furnizare a gazelor naturale aferent fiecărei oferte-tip. În momentul afişării rezultatelor utilizatorii pot afla şi alte detalii relevante, respectiv câteva condiţii asociate ofertei-tip (termenul de plată, modalitatea de transmitere a facturii, durata contractului şi informaţii privind garanţiile solicitate, după caz), precum şi perioada de valabilitate a ofertei-tip. Suplimentar, utilizatorul are posibilitatea introducerii unor date pentru comparare, respectiv preţul de furnizare din contractul actual şi consumul anual, situaţie în care se efectuează o comparaţie şi cu costurile sale actuale.

Conducerea ANRE a participat joi la o dezbatere la Parlament. Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, Comisia economică, industrii şi servicii şi Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital ale Senatului au dezbătut şi au analizat, joi, într-o şedinţă comună, Raportului anual de activitate pentru anul 2017 a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Raportului anual privind determinarea preţurilor şi tarifelor reglementate, precum şi a Raportului anual de activitate pentru anul 2016, modificat la cererea comisiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici