ANRM vrea perimetre petroliere mai mici, pentru investiţii "substanţiale" în sectorul energetic

ANRM vrea modificarea Legii petrolului prin împărţirea perimetrelor petroliere în suprafeţe mai mici, pe care operatorii licenţiaţi le pot vinde altor companii, scopul fiind atragerea de investiţii "substanţiale şi de know-how de ultimă generaţie în industria petrolieră".

180 afișări
Imaginea articolului ANRM vrea perimetre petroliere mai mici, pentru investiţii "substanţiale" în sectorul energetic

ANRM vrea perimetre petroliere mai mici, pentru investiţii "substanţiale" în sectorul energetic (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

"Prin prisma schimbărilor legislative avute în vedere, titularul unui acord petrolier ar putea avea posibilitatea de a transfera parţial drepturile şi obligaţiile asumate prin acordul petrolier referitoare la întregul perimetru sau numai cu privire la o parte a acestuia, determinată geografic, denumită zonă petrolieră. (...) De asemenea, acestea creaază premisele atragerii de investiţii substanţiale şi de know-how de ultimă generaţie în industria petrolieră din România, contribuind, astfel, la asigurarea independenţei energetice şi a creşterii economiei în ansamblu", potrivit unui răspuns transmis de ANRM la solicitarea MEDIAFAX.

ANRM propune într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii petrolului introducerea termenului de zonă petrolieră, definită ca o porţiune determinată dintr-un perimetru petrolier rezultată în urma unui transfer parţial către o altă companie.

"Institituţia transferului de drepturi şi obligaţii petroliere asigură accesul unor noi jucători pe piaţa românească, în contextul în care, în prezent, majoritatea perimetrelor petroliere din România ce prezintă interes din punctul de vedere al prospectivităţii sau al resurselor existente, atât de pe uscat, cât şi din platoul continental al Mării Negre aparţinând ţării noastre, au fost deja concesionate", potrivit ANRM.

Totodată, instituirea posibilităţii de delimitare în cadrul unui perimetru petrolier a două sau mai multe zone petroliere are drept scop realizarea operaţiunilor petroliere cu o eficienţă sporită, inclusiv prin "utilizarea unor tehnologii avansate", se arată în răspunsul ANRM.

Cadrul legislativ permite şi în prezent transferul total sau parţial al drepturilor dobândite şi obligaţiilor asumate prin acord petrolier, dar nu reglementează în detaliu posibilitatea preluării unei cote-părţi din participaţia într-un acord petrolier sau a unor porţiuni din perimetrele existente.

"În cazul în care acelaşi zăcământ este exploatat în două sau mai multe zone petroliere din cadrul aceluiaşi perimetru petrolier, în scopul determinării cotei procentuale aplicabile în vederea stabilirii redevenţei petroliere se va lua în considerare producţia brută extrasă din cadrul întregului zăcământ", se arată în proiectul ordonanţă de urgenţă elaborat de ANRM.

Titularul unui acord petrolier poate transfera altei persoane juridice drepturile dobândite şi obligaţiile asumate numai cu aprobarea prealabilă scrisă a ANRM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici