Apa Nova SCHIMBĂ structura tarifară în Bucureşti: Cresc costurile pentru canalizare, scad cele pentru apa potabilă. Cum motivează decizia şi ce impact va avea aceasta

Compania Apa Nova, care asigură serviciile de canalizare şi furnizare a apei potabile în Bucureşti, a anunţat, marţi, că în următoarea perioadă va avea loc o reaşezare a structurii tarifare prin scăderea costurilor de distribuţie a apei potabile şi o majorare cu peste 90% a costurilor de canalizare.

3548 afișări
Imaginea articolului Apa Nova SCHIMBĂ structura tarifară în Bucureşti: Cresc costurile pentru canalizare, scad cele pentru apa potabilă. Cum motivează decizia şi ce impact va avea aceasta

Apa Nova SCHIMBĂ structura tarifară în Bucureşti: Cresc costurile pentru canalizare, scad cele pentru apa potabilă. Cum motivează decizia şi ce impact va avea aceasta

"La cerinţa comisiei de experţi internaţionali şi ca urmare a avizului ANRSC, se modifică structura tarifară a serviciilor Apa Nova. În următoarea perioadă va avea loc o reaşezare a structurii tarifare, prin diminuarea costului serviciilor de furnizare a apei potabile şi creşterea costului canalizării, pentru a reflecta corect investiţiile necesare în infrastructura de canalizare şi costurile operării. Cele două evoluţii se compensează reciproc, tariful net cumulat practicat de Apa Nova rămânând neschimbat, la una dintre cele mai mici valori din ţară pentru acest tip de servicii", a declarat Epsică Chiru, purtătorul de cuvânt al Apa Nova.

Reprezentanţii Apa Nova au precizat că decizia a fost luată de comisia internaţională de experţi, în urma analizării investiţiilor realizate şi a celor necesare pe mai departe în infrastructura de canalizare. Ea a fost supusă analizei şi ulterior aprobată de ANRSC - autoritatea statului român care a analizat concluziile comisiei de experţi şi a solicitat punerea în practică a acestei restructurări tarifare, iar Primăria Bucureşti a fost informată asupra deciziei ANRSC.

Conform contractului de Concesiune care a intrat în vigoare la data de 17.11.2000, ponderile în cadrul tarifului cumulat apă potabilă şi canalizare erau de 82% pentru apa potabilă şi 18% pentru canalizare.

Conform noii grile tarifare, preţul pentru apa potabilă va scădea şi va reprezenta 65.5% din tariful cumulat apă potabilă şi canalizare, adică 3,31 lei/m3, faţă de 4,13 RON/m3 cât era la data de 31.12.2016. În schimb, tariful de canalizare va reprezenta 34.5% din tariful cumulat apă potabilă şi canalizare, adică 1,74 lei/m3, faţă de 0,92 lei/m3 la data de 31.12.2016.

Reprezentanţii Apa Nova precizează că tariful cumulat rămâne neschimbat, noul plan urmând să intre în vigoare la începutul lunii aprilie 2017.

"Impactul se simte la suprafeţe foarte mari de teren şi la consumuri mari de apă, pentru că, practic, preţul plătit în prezent pentru un metru cub de apă, care e compus 82% pentru apa potabilă şi 18% pentru canalizare, va fi acelaşi şi de acum înainte, pentru că tariful va fi compus 65.5% pentru apă potabilă şi 34.5% pentru canalizare", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Mădălin Mihailovici, directorul general Apa Nova.

Diferenţa de preţ ar urma să fie dată, însă, de Taxa pe Valoare Adăugată (TVA), care este de 9% pentru apa potabilă şi de 19% pentru canalizare şi se facturează separat.

Reprezentanţii Apa Nova Bucureşti au mai anunţat, de asemenea, că va fi modificată şi denumirea companiei, noul nume urmând să fie "Apa Nova - Compania de Ape Bucureşti".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici