Apartamentele vechi s-au ieftinit în ianuarie cu 3%

Preţul mediu al locuinţelor din Bucureşti s-a redus în prima lună a anului faţă de nivelul din decembrie cu 2%, în condiţiile în care pe piaţa apartamentelor vechi s-a înregistrat o diminuare a preţurilor de 3%, iar la cele noi au stagnat, potrivit companiei imobiliare Colliers.

18 afișări
Imaginea articolului Apartamentele vechi s-au ieftinit în ianuarie cu 3%

Apartamentele vechi s-au ieftinit în ianuarie cu 3% (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, preţul mediu al locuinţelor din Capitală a fost în luna ianuarie de 1.506 euro/mp, cu 34 de euro/mp mai puţin faţă de decembrie 2008, potrivit celui mai recent indice realizat de Colliers care analizează evoluţia preţurilor locuinţelor din Bucureşti.

"Reducerea nu este una semnificativă, ci mai degrabă o inerţie a pieţei, într-o lună care istoric este caracterizată prin acalmie. Astfel, preţul locuinţelor din Bucureşti au intrat practic în 2009 cu sentimentul dominant al anului trecut şi cu incertitudinea care guvernează, de altfel, toate segmentele economiei", se arată într-un comunicat al Colliers.

Potrivit calculelor Colliers, preţul mediu al apartamentelor amplasate în blocuri vechi s-a redus cu 3% în prima lună din acest an, analiştii remarcând însă că pentru prima dată după luna iulie a anului trecut, în ianuarie 2009 s-a înregistrat o creştere semnificativă la nivelul unui sector din Bucureşti.

Astfel, locuinţele din sectorul 1 s-au scumpit cu 7%, în timp ce în restul sectoarelor preţurile au scăzut în medie cu 2%-6%.

"Această creştere se poate atribui existenţei unei pieţe constante de închirieri pe segmentul apartamentelor de lux din nord, precum şi percepţiei de «investiţie sigură pe termen lung» atribuită apartamentelor cu locaţie centrală", explică analiştii Colliers.

Cele mai mici preţuri sunt întâlnite în continuare în sectorul 6, respectiv 1.111 euro/mp, iar cel mai ridicat nivel se înregistrează în sectorul 1 - puţin sub 2.000 euro/mp.

În sectorul 2 preţul mediu în ianuarie a ajuns la 1.237 euro/mp, în sectorul 3 la 1.312 euro/mp, în sectorul 4 la 1.494 euro/mp, în toate cele trei cazuri reducerea fiind de 6% faţă de decembrie 2008. Apartamentele din sectorul 5 au înregistrat scăderi de 2%, ajungând la 1.111 euro/mp.

Pe segmentul locuinţelor noi, analiza Colliers remarcă menţinerea preţurilor la nivelul de la finalul anului trecut, în jurul valorii de 1.778 euro/metru pătrat, nivel apropiat însă celui de la începutul anului trecut.

Preţurile pe metru pătrat se referă la suprafaţa construită a apartamentului plus suprafaţa teraselor, iar valorile includ TVA.

Citeşte şi:

Preţurile locuinţelor ar putea să scădă cu încă 20-30%

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici