Aproape 30% dintre utilizatorii de Internet fac cumpărături online. Vezi ce produse sunt în topul preferinţelor

Aproape 30% dintre utilizatorii de Internet din mediul urban au făcut cumpărături online în ultimul an, iar tinerii în vârstă de 18-24 de ani rămân printre cei mai importanţi cumpărători prin acest mijloc, potrivit unui studiu al GfK România

1300 afișări
Imaginea articolului Aproape 30% dintre utilizatorii de Internet fac cumpărături online. Vezi ce produse sunt în topul preferinţelor

Aproape 30% dintre utilizatorii de Internet fac cumpărături online. Vezi ce produse sunt în topul preferinţelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GfK România a investigat comportamentul utilizatorilor de internet faţă de cumpărăturile online, iar rezultatele arată pe de o parte că 28% dintre utilizatorii de internet din mediul urban au făcut cumpărături online în ultimul an, iar pe de altă parte că aproape un sfert dintre cei care cumpără de pe internet fac asta cel puţin o dată pe lună.

Achiziţiile online sunt realizate mai des de către tineri, cu vârste cuprinse între 18-24 ani (37%), iar adoptarea acestui comportament scade pe măsură ce vârsta creşte (ajunge la 31% pentru cei cu vârsta între 25-34 ani şi la 26% pentru intervalul 34-44 ani). Proporţia dintre femei şi bărbaţi este aproximativ egală. Locuitorii din Bucureşti şi cei cu educaţie superioară au făcut într-o proporţie semnificativ mai mare cumpărături online (36%, respectiv 40%).

De pe Internet, locuitorii din mediul urban comandă în special produse electronice, electrocasnice, telefoane (44%), îmbrăcăminte şi accesorii vestimentare (28%), dar şi produse de îngrijire personală (22%) sau cărţi, CD-uri, DVD-uri (22%).

Modalitatea de plată de departe cel mai des folosită este în numerar cu plata ramburs, la primirea produsului (83%). Încep să fie populare şi plăţile online prin card bancar, acestea fiind pe locul al doilea ca metodă de plată utilizată în ultimele 12 luni.

"În mod cert, cumpărăturile pe internet devin din ce în ce mai populare. Totuşi, rolul internetului pentru cumpărarea de produse merge dincolo de comanda online. De exemplu, foarte mulţi consumatori se informează de pe internet în legătură cu anumite cumpărături pe care intenţionează să le facă, apoi o parte dintre aceştia aleg în continuare să cumpere produsele din magazinele tradiţionale (offline)", a declarat, într-un comunicat, Traian Năstase, online project manager GfK România.

Potrivit datelor ePayment, principalul procesator de plăţi online din România, în primele 10 luni ale anului 2011, românii au cumpărat online cu card bancar cu 14% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Majoritatea comenzilor au fost plasate în timpul săptămânii (81%), între orele 10.00-18.00 (54%), 80% dintre comenzi provenind din Bucureşti.

În industria plăţilor online prin card bancar predomină vânzările de produse şi servicii din sectorul turismului, telecomunicaţiilor şi serviciilor. Cu toate acestea, în 2011, creşteri semnificative faţă de anul anterior s-au înregistrat pe segmentul vânzărilor online de flori (75%), cărţi (76%) şi cadouri (64%).

"În ultimul an am remarcat o diversificare a produselor achiziţionate de cumpărătorii online şi plătite prin card bancar. Acest lucru, precum şi scăderea valorii medii de tranzacţionare faţă de acum 3-4 ani, de exemplu, concomitent cu creşterea numărului de tranzacţii, arată că oamenii se deprind cu plata online şi încep să folosească această metodă de plată tot mai des şi pentru cumpărăturile uzuale", declară Mihai Manoliu, sales manager ePayment, PayU Group.

Studiul GfK a fost realizat pe un număr de 671 de persoane, este reprezentativ pentru utilizatorii de internet din mediul urban şi are un grad de eroare +/- 3,7%. Datele ePayment, PayU Group provin din statisticile plăţilor online prin card bancar procesate prin sistemul propriu.

GfK România, fondată în 1992, este parte integrantă a grupului GfK.

ePayment este furnizor de soluţii de plată online integrate, parte a grupului internaţional PayU, deţinut de Naspers Ltd, al doilea jucător în eCommerce la nivel global.

PayU desfăşoară operaţiuni de integrare plăţi online în Polonia, Cehia, România şi Ungaria, procesând în 2010 un număr de 31 milioane de tranzacţii în valoare de peste 800 milioane de euro. În România, ePayment a procesat peste 2 milioane de tranzacţii în 2010 în valoare de 121 milioane de euro şi o cotă de 90% din volumul total al tranzacţiilor derulate prin Romcard. Pentru 2011, ePayment estimează un volum de tranzacţii derulat prin magazinele care au implementată soluţia ePayment de peste 160 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici