Aproape toate estimările de pe Wall Street privind piaţa financiară au fost eronate în 2012

Aproape toate estimările de pe Wall Street privind evoluţia pieţei financiare în 2012 au fost eronate, pornind de la anticiparea prăbuşirii Europei de către John Paulson şi până la avertismentul Morgan Stanley privind un declin al acţiunilor americane.

561 afișări
Imaginea articolului Aproape toate estimările de pe Wall Street privind piaţa financiară au fost eronate în 2012

Aproape toate estimările de pe Wall Street privind piaţa financiară au fost eronate în 2012 (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Paulson, care administrează fonduri de hedging cu active de 19 miliarde de dolari, a afirmat că zona euro se va destrăma şi a pariat împotriva obligaţiunilor suverane din regiune, relatează Bloomberg.

Morgan Stanley a prognozat că indicele Standard&Poor’s 500 va scădea cu 7% în 2012, în timp ce Credit Suisse a estimat că vor avea loc fluctuaţii mari ale preţurilor acţiunilor.

Toate aceste proiecţii s-au dovedit a fi eronate, iar investitorii ar fi făcut bine să îl asculte pe directorul general al Goldman Sachs, Lloyd C. Blankfein, care a spus că cel mai mare risc este să fii prea pesimist.

Prognozele greşite arată că şi cele mai mari bănci şi cei mai de succes investitori nu au reuşit să anticipeze cum vor fi influenţate pieţele de acţiunile întreprinse de guverne.

Măsurile de stimulare fără precedent ale băncilor centrale din Statele Unite şi Europa au dus la creşterea cu 16% a indicelui Standard&Poor’s 500, incluzând dividendele, în timp ce un indice privind volatilitatea calculat de Chicago Board Options Exchange a scăzut cu 23%.

Investitorii în obligaţiuni guvernamentale elene au câştigat 78%, chiar dacă Warren Buffett le-a calificat drept "periculoase".

"Au dat prea multă atenţie temerilor de moment. Au fost îngrijoraţi de un guvern disfuncţional în SUA, de un cutremur în zona euro şi de o implozie a Greciei şi Portugaliei", a spus Jeffrey Saut, manager de fonduri la Raymond James & Associates în St Petersburg, Florida.

În loc să se uite la ce este în jur, investitorii au permis ca temerile provocate de evenimentele macroeconomice să le influenţeze percepţia, a adăugat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici