Arabia Saudită este în discuţii pentru a se alătura Băncii BRICS cu sediul în China

  • New Development Bank, creditorul cu sediul la Shanghai mai bine cunoscut sub numele de "banca BRICS", este în discuţii cu Arabia Saudită pentru a admite această ţară ca al nouălea membru.
  • Această mişcare i-ar consolida opţiunile de finanţare în condiţiile în care acţionarul fondator, Rusia, are dificultăţi economice în urma sancţiunilor.
21865 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită este în discuţii pentru a se alătura Băncii BRICS cu sediul în China

Adăugarea regatului ar consolida legăturile dintre bancă, care a fost înfiinţată de cele mai mari economii emergente din lume ca o alternativă la instituţiile Bretton Woods conduse de Occident, şi al doilea mare producător de petrol din lume.

"În Orientul Mijlociu, acordăm o mare importanţă Regatului Arabiei Saudite şi suntem implicaţi în prezent într-un dialog calificat cu acesta", a transmis New Development Bank(NDB) într-un comunicat pentru Financial Times.

Discuţiile cu Arabia Saudită au loc în contextul în care NDB se pregăteşte să se angajeze într-o evaluare oficială a opţiunilor sale de finanţare, care au fost puse sub semnul întrebării de invazia Rusiei în Ucraina.

Aderarea ar consolida legăturile Riadului cu ţările BRICS într-un moment în care Arabia Saudită, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, urmăreşte, de asemenea, relaţii mai strânse cu China. Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat o "nouă eră" în legăturile dintre cele două ţări atunci când a vizitat regatul la sfârşitul anului trecut, iar în martie Beijingul a intermediat un acord între Arabia Saudită şi Iran pentru reluarea relaţiilor diplomatice.

NDB a fost înfiinţată în 2015 de aşa-numitele ţări BRICS( Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) pentru a acorda împrumuturi pentru proiecte de dezvoltare în economiile emergente. Aceasta a împrumutat 33 de miliarde de dolari pentru peste 96 de proiecte în cele cinci ţări membre fondatoare şi şi-a extins numărul de membri pentru a include Emiratele Arabe Unite, Egiptul şi Bangladesh.

Cum un simbol al hegemoniei SUA în lume este dolarul, cele mai multe materii pri­me fiind tranzacţionate în dolari (iar statele BRICS sunt exportatoare mari de materii pri­me), de BRICS sunt legate tot mai multe discuţii despre dedolarizarea comerţului şi chiar despre lan­sarea unei monede co­mune. BRICS au primit de altfel descrierea de alianţă antidolar, informează Ziarul Financiar.

Aderarea Arabiei Saudită ar reprezenta o gură de oxigen pentru NDB, în timp ce banca îşi evaluează capacitatea de a mobiliza fonduri, după ce războiul din Ucraina a ridicat îngrijorări cu privire la dependenţa băncii de Rusia. În calitate de membru fondator, Rusia deţine o participaţie de aproximativ 19% din capitalul băncii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici