Arbitrul pieţei telecom a anunţat când va avea loc licitaţia pentru frecvenţele 5G

Licitaţia pentru frecvenţele destinate tehnologiei 5G va fi organizată în 2019, în baza calendarului dezbătut de ANCOM joi, împreună cu industria, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Consultativ, licitaţia urmând să se încheie în decembrie 2019, informează un comunicat ANCOM.

717 afișări
Imaginea articolului Arbitrul pieţei telecom a anunţat când va avea loc licitaţia pentru frecvenţele 5G

Arbitrul pieţei telecom a anunţat când va avea loc licitaţia pentru frecvenţele 5G

În şedinţă au fost discutate planul de măsuri şi calendarul naţional privind alocarea benzii de frecvenţe 470-790 Mhz, precum şi opţiunile de reglementare asociate, sub formă unei foi de parcurs naţionale privind alocarea şi utilizarea viitoare a benzii de frecvenţe 470-790 Mhz. “Odata cu consultarea pe tema benzii de 700 Mhz, am agreat practic calendarul punerii la dispoziţie a spectrului radio necesar implementării tehnologiei 5G în România. Vom finaliza toată documentaţia acestei licitaţii, care înseamnă inclusiv preţuri de pornire, până în luna iulie 2019 şi vom încheia licitaţia pentru spectru cel târziu în decembrie 2019”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

Un prim pas este eliberarea, în timp util, a spectrului radio adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicaţii mobile de bandă largă. Pentru că bandă de 700 Mhz să fie disponibilă, ANCOM va propune modificarea Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe radio (TNABF) şi atribuirea benzii de 790 Mhz serviciului mobil terestru, în acest moment bandă fiind atribuită serviciilor de televiziune digitală terestră.

Până la sfârşitul acestui an, ANCOM va elabora şi va adopta poziţia naţională privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 Mhz, 800 Mhz, 1500 Mhz, 2600 Mhz, 3400-3600 Mhz şi 26 GHz pentru sisteme de comunicaţii electronice pe suport radio de bandă largă.

O altă acţiune cu impact asupra implementării tehnologiilor 5G este încheierea de acorduri bilaterale de coordonare cu ţările vecine, până la 30 iunie 2019. Totodată, ANCOM va derula şi o campanie de monitorizare a spectrului radio în benzile de frecvenţe care fac obiectul licitaţiei şi va pune la dispoziţia participanţilor la licitaţie un raport privind situaţia semnalelor radio identificate pe teritoriul României în aceste benzi, provenite de pe teritoriul altor state.

Până la data de 31 iulie 2019, ANCOM va adopta decizia privind organizarea procedurii de acordare a licenţelor, respectiv stabilirea condiţiilor de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor şi a altor acte normative necesare.

La nivel european, au fost identificate următoarele benzi de frecvenţe prioritare pentru introducerea timpurie a sistemelor de comunicaţii mobile de generaţia a 5-a în Uniune: bandă de 700 Mhz (694-790 Mhz), bandă 3400-3800 Mhz şi bandă de 26 GHz (24,25-27,5 GHz).

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici