Arieratele statului au scăzut cu 205 mil. lei faţă de iunie

Arieratele statului au scăzut cu 205 milioane lei în intervalul iunie-septembrie, la 1,338 miliarde lei, iar Finanţele vor consulta experţii FMI pentru a stabili dacă este necesară o derogare de la prevederile acordului, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat în MFP Gheorghe Gherghina.

17 afișări
Imaginea articolului Arieratele statului au scăzut cu 205 mil. lei faţă de iunie

Arieratele statului au scăzut cu 205 mil. lei faţă de iunie (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"În iunie, totalul a fost de 1,543 miliarde de lei, iar la sfârşitul lunii septembrie soldul a ajuns la 1,338 miliarde de lei. Practic, datoriile s-au redus faţă de iunie", a spus Gherghina, care a precizat că urmează să se consulte cu experţii FMI pentru a stabili dacă va fi necesară o derogare de la prevederile acordului cu instituţia financiară internaţională în această privinţă.

Potrivit memorandumul tehnic de înţelegere dintre România şi FMI, ţinta stabilită pentru finele lunii septembrie prevede neacumularea de noi arierate faţă de soldul înregistrat la sfârşitul anului trecut, de 1,06 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că ţinta de la finele primelor nouă luni a fost depăşită şi, prin urmare, ar fi nevoie de o derogare.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks a afirmat la începutul lunii noiembrie, după a doua revizuire a acordului stand-by cu România, că România a îndeplinit toate ţintele din acord pentru luna septembrie, mai puţin cea privind arieratele unde, deşi nu erau date disponibile, cel mai probabil aceasta nu a fost atinsă.

Potrivit datelor revizuite din memorandumul tehnic de înţelegere, soldul arieratelor a urcat la finele lunii iunie cu 490 milioane de lei, motiv pentru care statul a cerut o derogare de la prevederile acordului, care preciza că acestea nu trebuiau să crească.

Pentru finele acestui an, autorităţile au ca ţintă reducerea soldului cu 150 de milioane de lei faţă de valoarea de la începutul anului. Gherghina a precizat că pentru restul sumei care trebuie achitată în 2010, cel mai probabil, se va face o rescadenţare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici