ASF a aprobat suplimentarea ofertei de răscumpărare de acţiuni derulată de Fondul Proprietatea de la 670 milioane de acţiuni la 1,67 miliarde de unităţi

124 afișări
Imaginea articolului ASF a aprobat suplimentarea ofertei de răscumpărare de acţiuni derulată de Fondul Proprietatea de la 670 milioane de acţiuni la 1,67 miliarde de unităţi

Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) are aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru majorarea ofertei de răscumpărare de acţiuni de la 670 de milioane de unităţi la 1,67 miliarde de acţiuni, echivalentul unei operaţiuni bursiere de circa 1 miliard de lei. Fondul a primit pe 24 octombrie aprobarea ASF pentru răscumpărarea a 670 milioane de acţiuni iar ulterior a anunţat că vrea suplimentarea cu 1 miliarde de acţiuni. Aprobarea a venit pe 9 noiembrie.

Cea mai mare ofertă de răscumpărare de acţiuni din istoria Bursei de Valori Bucureşti, cea prin care Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) pune la bătaie 1 miliard de lei pentru a-şi răscumpăra 30% din capitalul social la un preţ superior celui de tranzacţionare în vederea remunerării investitorilor, a strâns până acum aproape 51 mil. lei.

Astfel, cu opt şedinţe scurse de la debutul ofertei din 31 octombrie şi cu alte 16 rămase până pe 5 decembrie – de notat pentru investitori că Sfântul Andrei (30 noiembrie) şi 1 decembrie (Ziua Naţională a României) sunt zile libere şi nu pot lansa ordinele de vânzare – investitorii au lansat ordine de vânzare care însumează circa 80 milioane de acţiuni. La preţul fix de vânzare de 0,6319 lei înseamnă vânzări de circa 51 mil. lei.

Debutul este timid raportat la valoarea totală a ofertei întrucât marii investitori – inclusiv fonduri de pensii care ar vrea şi care pot participa la ofertă - tind de obicei să participe la aceste operaţiuni spre finalul perioadei. În plus, fiind în plin sezon de raportări financiare, investitori prioritizează rezultatele financiare şi acolo unde este cazul completarea portofoliului.

La ora redactării acestei ştiri acţiunile FP se tranzacţionează la 0,537 lei pe tranzacţii de 1 mil. lei. Fondul oferă un premium de 18% la preţurile curente.

Investitorii pot subscrie direct prin intermediul platformelor de tranzacţionare, pe piaţa ofertelor. Un aspect important de luat în calcul este cel cu privire la faptul că oferta va fi cel mai probabil suprasubscrisă pe fondul preţului pe care îl oferă Fondul Proprietatea.

Cu alte cuvinte, de exemplu la 1.000 de acţiuni oferite spre vânzare în ofertă un investitor va vinde în funcţie de interesul celorlalţi. Cu cât sunt mai mulţi investitori, cu atât suprasubscrierea va fi mai mare şi numărul de acţiuni efective vândute va fi mai mic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici