Asigurarea obligatorie a locuinţelor, agreată de 40% dintre proprietarii de locuinţe - studiu GfK

Circa 40% dintre proprietarii de locuinţe din România agreează introducerea obligativităţii unei asigurări a locuinţelor, iar 25% sunt parţial de acord cu această iniţiativă, a declarat, marţi, Diana Pîncescu, analist la GFK România, la un seminar de specialitate.

63 afișări
Imaginea articolului Asigurarea obligatorie a locuinţelor, agreată de 40% dintre proprietarii de locuinţe - studiu GfK

Asigurarea obligatorie a locuinţelor, agreată de 40% dintre proprietarii de locuinţe - studiu GfK (Imagine: Bogadan Maran/Mediafax Foto)

Studiul a fost efectuat în luna mai şi a luat în calcul răspunsurile unui număr de 955 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, proprietari de locuinţe.

"Datele studiului arată că 27% dintre respondenţi consideră ca fiind utilă o astfel de poliţă, iar 18% sunt de acord să încheie o poliţă suplimentară, facultativă, pentru locuinţă", a spus Pâncescu.

Conform studiului, persoanele cele mai interesate de asigurarea obligatorie a locuinţei au studii superioare, câştigă peste media populaţiei, deţin o poliţă auto şi alte produse financiare. De asemenea, cei mai interesaţi sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 30-50 de ani.

"Interesul începe să scadă în rândul persoanelor de peste 50 ani şi se reduce puternic în cazul celor de peste 60 de ani", a spus reprezentantul GFK România.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor vor fi emise în cursul lunii iulie sau, cel mai târziu, în august, după semnarea contractului de reasigurare, care deja a fost creionat în linii mari, potrivit unei declaraţii, din luna mai, a directorului general al Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea.

PAID a început discuţiile cu brokerii de reasigurare Willis, AON, Guy Carpenter, Stellar Re şi RFIB. Ultimul s-a retras de la negocieri.

Societatea care va emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei a fost înfiinţată în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Platinum România şi Groupama Asigurări. ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.

Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost adoptată în noiembrie 2008.

Conform legislaţiei, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe nu va depăşi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.

Legea 260/2008 nu are nicio legătură cu asigurările facultative de locuinţe. Proprietarii care vor dori să îşi asigure locuinţele la valoarea reală pot încheia poliţe a căror sumă asigurată depăşeşte suma de 10.000 sau 20.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.

Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), gradul de cuprindere în asigurare a fondului locativ naţional se situează în jurul a 15%.

Fondul locativ naţional numără peste opt milioane de locuinţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici