Asigurările generale din România, cele mai neprofitabile din Europa Centrală şi de Est - Mediafax

Asigurările generale din România, cele mai neprofitabile din Europa Centrală şi de Est

România a ajuns să aibă cel mai neprofitabil segment de asigurări generale din Europa Centrală şi de Est, marja rezultatelor tehnice intrând mult prea adânc în zona negativă, evoluţie generată de pierderile pe asigurările auto, a declarat preşedintele UNSAR, Cristian Constantinescu.

52 afişări
Imaginea articolului Asigurările generale din România, cele mai neprofitabile din Europa Centrală şi de Est

Asigurările generale din România, cele mai neprofitabile din Europa Centrală şi de Est

"Clasele de asigurări generatoare de pierderi sunt, înmod evident, CASCO şi RCA, care au înregistrat ratecombinate extrem de ridicate. Marjele de profitabilitate ale altorclase, care, istoric vorbind, erau profitabile, precum poliţele deaccidente de persoane sau de bunuri şi clădiri, s-au redus drastic,urmare a tentaţie de a creşte volumul portofoliului format dinaceste tipuri de asigurări, cu intenţia de a compensa cât se poatede mult din pierderile pe auto", a spus Constantinescu, prezent laun eveniment organizat de MediaXPrimm.

Prin rata combinată a daunalităţii se înţelege raportul dintrecheltuielile cu daunele plus rezervele de daună şi încasările dinvânzarea de asigurări.

Potrivit datelor prezentate de reprezentantul Uniunii Naţionalea Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR),rata combinată a daunalităţii pe piaţa locală a asigurărilorgenerale a fost de 127 în 2008, comparativ cu 96 în Bulgaria.

Altfel spus, asigurătorii plătesc despăgubiri de 127 delei la 100 de lei prime subscrise pe segmentul asigurărilorgenerale.

"Cu riscul de a mă repeta, voi relua câteva cifre privindrezultatul tehnic. Astfel, în 2005, asigurătorii au pierdut din 30milioane de euro din activitatea de subscriere, iar în 2008 s-auridicat la 236 milioane de euro. Aceste rezultatele din ce în cemai proaste înregistrate din activitatea de asigurări generale, maiales din cauza poliţelor RCA şi CASCO, au amplificat dezechilibrelefinanciare ale asigurătorilor", a spus Constantinescu.

El a afirmat că piaţa asigurărilor se află într-un moment cuadevărat dificil, în contextul în care, spre deosebire de ceea ces-a întamplat până în 2008, evoluţia defavorabilă aprofitabilităţii devine mult mai vizibilă în contextul îngustăriioportuniţătilor de creştere a volumului de afaceri.

"Pe o piaţă cu afaceri în stagnare sau chiar în scădere, lipsasurplusului de venituri nu mai permite rostogolirea datoriilor cudespăgubirile. Altfel spus, acoperirea datoriilor înregistrate întrecut din surplusul de venituri curente nu mai este posibilă.Pentru unele societăţi, acoperirea artificială a pierderilor dinsurse interne nu mai este posibilă. Pe de altă parte, finanţărileprin infuzii de capital au ajuns la niveluri care în mod clar nupot fi menţinute", a spus preşedintele UNSAR.

Practic, a spus Constantinescu, piaţa asigurărilor autodin România se află într-una din cele mai complicate situaţii înacest an, care impune aplicarea unor soluţiitranşante.

"Restabilirea echilibrelor financiare impune un mult mai atentcontrol al cheltuielilor cu despăgubirile şi o corelare mult mairiguroasă a tarifelor cu riscurile asumate, ceea ce, în fapt,înseamnă o creşterea primelor de asigurări auto, şi în special peRCA. De altfel, subdimensionarea primelor RCA si CASCO a fostsesizată şi în Raportul FMI publicat în februarie, care arecomandat că trebuie luată în considerare cerinţa de a suplimentacapitalul aferent activităţilor de asigurări auto, cel puţin încazurile existente al asigurătorilor la care primele nu suntcorelate cu riscurile asumate", a spus şeful UNSAR.

La finele anului 2009, ponderea veniturilor din asigurari auto(CASCO şi RCA) în total prime subscrise din asigurări generale acrescut la circa 77%, de la 67% în 2006.

"După ce ani la rând am fost obişnuiţi cu creşteri ale pieţeiasigurărilor auto cu procente formate din două cifre, în 2009discutăm practic de o stagnare a volumului de venituri dinasigurări auto. Nu cred că trebuie să avem aşteptări optimistepentru 2010, când probabil vom asista chiar la o uşoară scădere asubscrierilor pentru poliţe auto", a mai spus Constantinescu.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici