Asigurările RCA ar putea avea preţuri mai mici pentru şoferii cu „riscuri bune"

Companiile de asigurări vor putea oferi preţuri mai mici şoferilor cu riscuri bune, spre deosebire de situaţia actuală, când plafonarea tarifelor a dus la cazuri în care şoferii cu conduită bună plătesc aproape cât cei cu istoric ridicat de daune, se arată într-un comunicat transmis joi de UNSAR.

4072 afișări
Imaginea articolului Asigurările RCA ar putea avea preţuri mai mici pentru şoferii cu „riscuri bune"

Asigurările RCA ar putea avea preţuri mai mici pentru şoferii cu riscuri bune (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România – UNSAR – arată că, în ciuda informaţiilor vehiculate privind creşterea nejustificată a preţurilor RCA, preţurile poliţelor pentru toate categoriile de clienţi au fost într-o continuă scădere în perioada august-octombrie 2016, înaintea aplicării tarifului maximal. Mai mult, „segmentele cu risc scăzut de daune, cum ar fi autoturismele deţinute de persoane fizice, au beneficiat, pe tot parcursul anului 2016, de fluctuaţii mici ale primelor medii, în ciuda plafonării impuse începând cu jumătatea lunii noiembrie”.

În opinia asigurătorilor, „principalii beneficiari ai plafonării tarifelor au fost segmentele de clienţi cu daunalitate mare”. În plus, „schimbarea sistemului bonus/malus prin scăderea numărului claselor de bonus şi modificarea coeficienţilor de ajustare a făcut ca diferenţa dintre preţul poliţei RCA pentru un client cu o conduită bună şi unul cu daune (strict din aplicarea sistemului bonus/malus) să nu fie mai mare de 15%”.

„Pentru a încuraja însă un comportament responsabil în trafic, este esenţială o piaţă de asigurări liberă, în care funcţionează segmentarea corectă pe categorii de riscuri. În acest fel, companiile vor putea oferi preţuri mai mici consumatorilor cu riscuri bune, spre deosebire de situaţia actuală, când plafonarea tarifelor a dus la cazuri în care un şofer cu o conduită rutieră bună să plătească pentru asigurare aproape cât un şofer cu istoric ridicat de daune”, menţionează UNSAR.

Uniunea precizează că „este în dialog continuu cu Autoritatea de Supraveghere Financiară” cu scopul de a găsi cele mai bune soluţii pentru gestionarea riscurile crescute, astfel încât fluctuaţiile de preţ pentru anumite segmente de clienţi, în special cei consideraţi cu risc major, să poată fi atenuate.

În ceea ce priveşte evoluţia tarifelor RCA după expirarea perioadei de plafonare, UNSAR subliniază că într-o piaţă liberă, concurenţială, „companiile devin competitive şi se vor lupta pentru atragerea clienţilor, oferind servicii de calitate la preţuri adecvate”. De asemenea, UNSAR „salută intrarea pe piaţa a jucătorilor noi, care vor activa pe principiile FOS (freedom of service), această intrare fiind menită a încuraja şi mai mult mediul concurenţial din piaţa de asigurări”.

În opinia asigurătorilor, plafonarea tarifelor RCA – măsură aflată în vigoare în acest moment – „nu face decât să provoace dezechilibre operaţionale majore în piaţă, iar impactul real al acestei măsuri nu va putea fi analizat decât după o perioadă lungă, având în vedere specificul acestei afaceri: pentru primele subscrise astăzi, asigurătorul poate plăti despăgubiri chiar şi peste zece ani. După expirarea acestei perioade, piaţa de asigurări va putea intra în normalitate şi va funcţiona după principii sănătoase, putând să se maturizeze în mod firesc şi să se aşeze pe baze solide.

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil care deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membră cu drepturi depline a federaţiei asigurătorilor şi reasigurătorilor europeni – Insurance Europe.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici