Asigurătorii RCA devin răspunzători de la momentul eliberării poliţei, nu de la încasarea primei

Asigurătorii care încheie poliţe de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) vor răspunde din momentul eliberării documentului de asigurare, nu înainte de data intrării în vigoare a poliţei, înscrisă pe document, potrivit unor modificări aduse normelor RCA de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

17 afișări
Imaginea articolului Asigurătorii RCA devin răspunzători de la momentul eliberării poliţei, nu de la încasarea primei

Asigurătorii RCA devin răspunzători de la momentul eliberării poliţei, nu de la încasarea primei

În forma actuală a legislaţiei, răspunderea companiei începe de la plata primei de asigurare şi a eliberării documentului.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a hotărât modificarea şi completarea Normelor privind poliţele RCA, Ordinul de amendare urmând să fie transmis la Monitorul Oficial pentru publicare, se arată într-un comunicat al autorităţii de reglementare.

"Prin modificările aduse vom elimina interpretările unor prevederi legislative pe care unii asigurători, voit sau nu, le-au făcut în defavoarea asiguraţilor şi păgubiţilor", a declarat preşedintele CSA, Angela Toncescu.

Astfel, asigurătorul va fi răspunzător pentru toate asigurările RCA emise în numele său, eliminându-se situaţiile întâlnite în practică în care anumite societăţi de asigurare nu au recunoscut ca fiind valabile unele poliţe pe motiv că nu au încasat primele aferente acestora.

De asemenea, a fost introdusă o nouă prevedere, şi anume dacă un nou proprietar auto deţine o asigurare RCA pe numele său, în urma cumpărării maşinii în baza unor acte civile sub semnătură privată, poliţa va fi considerată valabilă chiar şi fără efectuarea procedurii de înmatriculare/înregistrare a vehiculului pe numele său.

Totodată, asigurătorii RCA vor fi obligaţi să publice pe site informaţii actualizate privind atât procedura de avizare şi constatare a daunelor, cât şi personalul cu atribuţii în constatarea şi lichidarea daunelor, pentru o mai mare transparenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici