- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.05.2015, 17:27)
- Andrei Mazurchievici
Asociaţia Brokerilor: Proiectul de Cod Fiscal aprobat de Senat nu este favorabil pieţei de capital
Proiectul de Cod Fiscal aprobat de Senat nu este favorabil dezvoltării pieţei de capital, a anunţat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul.
Urmărește
199 afișări
Asociaţia Brokerilor: Proiectul de Cod Fiscal aprobat de Senat nu este favorabil pieţei de capital (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)
"Deşi considerată de actorii pieţei de capital o măsură lăudabilă, menită să mai dea o gură de oxigen acesteia, eliminarea impozitului pe dividende prevăzută în proiectul de Cod Fiscal depus la Senat nu a fost acceptată de senatori, fiind înlocuită cu introducerea unui impozit de 5% pe aceste venituri. Pe lângă încurajarea investiţiilor persoanelor fizice, măsura ar fi evitat şi dubla impozitare a profitului practicată în acest moment în cazul dividendelor distribuite către persoane juridice române cu deţinere mai mică de 10% din capitalul altei societăţi româneşti sau a unei deţineri a participaţiilor mai recente de un an de la data înregistrării în contabilitate a dividendelor", se arată într-un comunicat al asociaţiei.
Asociaţia Brokerilor solicită menţinerea eliminării impozitului pe dividendele aferente acţiunilor tranzacţionate în cadrul pieţei de capital, considerând că statul ar trebui să stimuleze astfel investiţiile transparente în acţiunile emitenţilor la bursa de valori şi listarea la bursă a unui număr cât mai mare de companii.
"Motivaţia reintroducerii de către Senat a impozitului pe dividende, respectiv «reducerea deficitului bugetar conform cerinţelor din raportul organismelor internaţionale» este infirmată de chiar declaraţiile publice anterioare ale reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice privind impactul relativ redus al veniturilor colectate din acest impozit la bugetul general consolidat, precum şi de posibilitatea ca măsura să ducă la creşterea încasărilor din impozitul pe profitul companiilor prin renunţarea la artificiile fiscale, acestea devenind neatractive în noul context", se mai precizează în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Explozie la Muzeul Drents, Olanda: Coiful de la Coţofeneşti şi alte trei brăţări dacice au fost furate / Reacţiile politicienilor / Dosar penal deschis din oficiu
-
Coreea de Nord lansează rachete de croazieră strategice şi promite o atitudine dură faţă de SUA
-
Lukashenko, favorit pentru un nou mandat la alegerile prezindeţiale din Belarus
O altă măsură care va descuraja comportamentul de investire al populaţiei este includerea veniturilor din investiţii în categoria surselor de venit supuse contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), indiferent dacă există sau nu şi alte surse de venit asupra cărora contribuabilul plăteşte CASS, susţine Asociaţia Brokerilor.
"Proiectul de Cod Fiscal nu ţine cont de faptul că veniturile din investiţii nu sunt similare veniturilor fixe realizate ca urmare a unui salariu sau a altor venituri fixe similare. În condiţiile în care numărul investitorilor de retail pe piaţa de capital românească este şi aşa foarte mic, suprafiscalizarea impusă va determina reducerea şi mai drastică a acestora", a explicat Dan Paul.
Totodată, proiectul de Cod Fiscal menţine baza anuală minimă de calcul al CASS egală cu salariul anual minim, deşi Curtea Constituţională a decis în 2010 şi 2011 asupra neconstituţionalităţii acestei prevederi. Asociaţia Brokerilor explică faptul că vor exista în continuare numeroase cazuri de contribuabili care nu au alte venituri, beneficiari ale unor dividende de valori foarte mici în urma primirii acţiunilor gratuite în procesul de privatizare în masă sau a unor acţiuni reziduale, pentru care valoarea câştigului din investiţii va fi inferioară valorii minime de plată a CASS, ceea ce reprezintă un principiu fiscal total incorect.
Ţinând cont de aceste lucruri, Asociaţia Brokerilor solicită eliminarea CASS pentru veniturile din investiţii atunci când contribuabilul realizează şi venituri din alte surse, precum şi eliminarea pragului minim pentru baza anuală de calcul al CASS.
"Ca şi când toate cele de mai sus nu erau de ajuns, veniturile obţinute de persoanele fizice rezidente în România din tranzacţionarea prin intermediari autorizaţi în România a acţiunilor unor companii rezidente în alte ţări, listate la bursa de valori din România, sunt considerate venituri din străinătate. Ca urmare, nu se poate face în totalitate compensarea pierderilor cu veniturile realizate la bursa din România, întrucât pierderile se compensează cu veniturile din aceeaşi natură şi sursă, realizate în străinătate, pe fiecare ţară. Asociaţia Brokerilor solicită ca în cazul titlurilor de valoare tranzacţionate pe piaţa de capital, pentru stabilirea locului de provenienţă a venitului să se ia în considerare locul de tranzacţionare a acestora şi nu locul de rezidenţă al emitentului", a conchis Dan Paul.
Proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, adoptate de Senat, au intrat marţi în dezbatere la Camera Deputaţilor, forul decizional.
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Simona Amânar a ajuns de nerecunoscut. Cum arată fosta campioană olimpică acum, la 45 de ani
CANCAN.RO
Orașul din România în care vin ninsorile săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe