Asociaţia Crescătorilor de Albine: S-a raportat de două ori mai multă miere decât s-a produs

Producţia de miere din 2007 a fost printre cele mai reduse din ultimii cinci ani, dar apicultorii au depus la Ministerul Agriculturii date false, ceea ce face ca raportările autorităţilor să fie duble faţă de rezultatele reale, potrivit conducerii Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.

76 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Crescătorilor de Albine: S-a raportat de două ori mai multă miere decât s-a produs

Asociaţia Crescătorilor de Albine: S-a raportat de două ori mai multă miere decât s-a produs

"Acest an apicol a fost unul dintre cei mai slabi în privinţa producţiei de miere din ultimii cinci ani", a declarat, duminică, la Bistriţa, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Eugen Zorici, la întrunirea filialei judeţene a asociaţiei.

În ciuda acestui fapt, din datele statistice ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale reiese că producţia de miere a fost foarte bună, fiind estimată la 20.000 de tone, în timp ce reprezentantul ACAR prognozează cel mult un nivel de 10.000 de tone într-un an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Din datele oferite de Ministerul Agriculturii, la 31 decembrie 2006, România avea 975.000 de familii de albine şi realizase 19.177 de tone de miere. La 30 septembrie 2007, România avea deja 1,075 milioane de familii de albine, deşi noi avem alte raportări de la judeţe, cu câte familii s-au pierdut din cauza bolilor şi a calamităţilor", a spus Zorici.

El a precizat că în baza datelor oficiale, în primele nouă luni au fost produse 19.463 de tone de miere, la care se va adăuga producţia din ultimele trei luni ale anului.

"Aşa se face că depăşim 21-22.000 de tone raportate în România anul acesta. Noi ne plângem că românii nu au educaţie şi mănâncă doar 100 de grame de miere pe cap de locuitor. Unde-i mierea? Mai mult de 7-8.000 de tone de miere într-un an apicol normal nu se face. Eu mi-am permis şi am estimat 10.000 de tone în 2007, iar raportul de la minister arată un nivel dublu" a adăugat Zorici.

Preşedintele ACAR a solicitat apicultorilor să nu prezinte autorităţilor date false pentru că acest lucru va avea consecinţe în privinţa accesării fondurilor europene, dar şi a acordării subvenţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici