Asociaţiile din turism: Industria ospitalieră suferă o lipsă acută de forţă de muncă - Mediafax

Asociaţiile din turism: Industria ospitalieră suferă o lipsă acută de forţă de muncă

Turismul românesc suferă de o insuficienţă a promovării pe plan extern, de o implicare slabă a autorităţilor şi de o lipsă acută a forţei de muncă, au declarat joi, într-o conferinţă de presă, liderii principalelor asociaţii din industria de profil.

448 afişări

Imaginea articolului Asociaţiile din turism: Industria ospitalieră suferă o lipsă acută de forţă de muncă

Asociaţiile din turism: Industria ospitalieră suferă o lipsă acută de forţă de muncă

Nicolae Demetriade, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), este de părere că cel mai slab se stă la capitolul promovare pe plan extern şi că decidenţii politici tratează, în continuare, turismul cu indiferenţă.

El şi-a sustinut afirmaţia făcând referire la modul în care sunt exploatate o serie de locaţii cu potenţial turistic, de exemplu castele din Transilvania. „Nu suntem în stare să le promovăm, nu ştim cum să facem să atragem turişti. Din acest motiv avem cel mai mic număr de turişti din zonă, 2,5 milioane, ceea ce este infim”, a spus preşedintele ANAT.

 

Şi Răzvan Pîrjol, lider al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), a acuzat gradul redus de implicare a autorităţilor, cu accent pe promovarea Bucureştiului, criticând lipsa implicării din partea Primăriei Capitalei. „Culmea ironiei, în cazul Bucureştiului există şi banii. Avem banii la dispoziţie din taxa de promovare, fosta taxă hotelieră, dar nu reuşim să ne armonizam gândirea, agenda şi strategia comună pentru a putea să stimulăm şi mai mult turismul bucureştean.", a declarat Răzvan Pîrjol.

Dragoş Petrescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), a menţionat deficitul de forţă de muncă - mai ales al celei calificate - estimat în sectorul ospitalier la aproximativ 50.000 de oameni. „Am solicitat Guvernului României să vină cu măsuri care să sprijine dezvoltarea forţei de muncă din România şi sper că în următoarele săptămâni să putem avea o iniţiativă legislativă prin care să poată fi adresată atât relocarea forţei de muncă din România în interiorul ţării, cât şi posibilitatea de a avea acces la forţa de muncă extracomunitară mai facil”, a declarat Dragoş Petrescu.

A mai fost, de asemenea, menţionat şi procesul prea îndelungat de echivalare a studiilor pe care trebuie să-l parcurgă cei aduşi să lucreze în România din spaţiul extracomunitar. „Ministerul Învăţământului ne plimbă două-trei săptămâni prin birouri să echivalăm orice, şi dacă are o clasă”, a declarat Mohammad Murad, proprietarul lanţului hotelier Phoenicia. El a mai criticat şi pragul mic al permisiilor de muncă existent în România, care nu permite compensarea pierderilor forţei de muncă: „Pleacă mii de români, şi România are la ora asta 7.000 de permisii de muncă”, a spus omul de afaceri.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
TURISM ,
RESURSE UMANE ,
PATRONATE

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.