ASSAI îi solicită lui Iohannis să nu promulge legea privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a trimis un memoriu Administraţiei Prezidenţiale în care îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, care plafonează valoarea unei despăbubiri la 100.000 de euro.

240 afișări
Imaginea articolului ASSAI îi solicită lui Iohannis să nu promulge legea privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor

Preşedinbtele Klaus Iohannis (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

ASSAI susţine că sistemul românesc de asigurări este unul bolnav şi nereformat deoarece valoarea despăgubirilor este plafonată la 100.000 de euro, în condiţiile în care limita de despăgubire în cazul poliţelor RCA este de cinci milioane de euro.

Asociaţia a precizat că preţurile poliţelor RCA cresc în fiecare an, în timp ce despăgubirile sunt diminuate şi plafonate "cu complicitatea ASF şi prin decizia Parlamentului".

"Paradoxal, prin această lege ajung să fie din nou prejudiciaţi oameni nevinovaţi (ex: victimele maternităţii Giuleşti), precum şi instituţiile de stat (ex: CNADNR, Oltchim etc) faţă de care majoritatea parlamentară nu manifestă nici respect, nici responsabilitate", se arată într-un comunicat al ASSAI.

Iniţial respins de Senat, proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor, forul decizional, în ultima zi din sesiunea parlamantară - 30 iunie, în speranţa că perioada concediilor va dilua responsabilitatea unei legi păguboase pentru cele 5 milioane de asiguraţi români şi faţă de un buget al statului, care va suporta pierderi însemnate, de ordinul zecilor de milioane de euro, se mai arată în comunicat.

ASSAI consideră că în toamnă cel puţin o societate de asigurări va intra oficial în faliment, beneficiind de noua lege.

"Faptul că în Parlament există proiecte de lege nedezbătute sau neadoptate de peste şapte ani, în timp ce acest proiect de lege a primit undă verde într-un termen record de doar patru luni de la înregistrarea sa, în ciuda semnalelor de alarmă trase, întăreşte presupunerea că, cel mai probabil în toamnă, o societate de asigurări va intra oficial în faliment", a explicat asociaţia.

Proiectul de lege a fost iniţiat de către 70 de parlamentari PSD.

"Prin promulgarea acestui proiect de lege se întrunesc practic, toate premisele necesare declanşării unui tun Bancorex în piaţa de asigurări, în dauna cetăţenilor români şi a bugetului României. Cele trei premise necesare declanşării acestui mega-tun financiar sunt îndeplinite: o instituţie financiară deliberat devalizată, sprijinul şi protecţia acordate de instituţia de supraveghere financiară, precum şi suportul legislativ necesar pentru declanşarea acestui nou tun financiar".

Preşedintele asociaţiei, Cristian Muntean, a declarat că legea protejează interesele financiare ale corporaţiilor, în dauna cetăţenilor români.

"I-am transmis preşedintelui ales al României, domnului Klaus Werner Iohannis, un memoriu pentru a corecta un demers care protejează interesele financiare ale unor corporaţii, în dauna cetăţenilor români. Din nefericire, o majoritate «roşie» iresponsabilă şi nereformată şi-a arătat încă o dată adevarata faţă. Atunci când o lege favorizează explicit nişte corporaţii în dauna cetăţenilor si a bugetului de stat, putem vorbi despre un vot corupt", a menţionat Muntean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici