Astra are sechestru asigurător pe bunuri până la suma de 93,9 milioane de lei, la cererea CNADNR

Astra are sechestru asigurător pe bunuri până la concurenţa sumei de 93,9 milioane de lei după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul companiei la o sentinţă a Tribunalului Bucureşti din luna decembrie, care a admis o cerere a CNADNR privind instituirea sechestrului.

403 afișări
Imaginea articolului Astra are sechestru asigurător pe bunuri până la suma de 93,9 milioane de lei, la cererea CNADNR

Astra are sechestru asigurător pe bunuri până la suma de 93,9 milioane de lei, la cererea CNADNR (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a solicitat Tribunalului Bucureşti, printr-o cerere depusă la 16 decembrie 2013, înfiinţarea sechestrului aspura bunurilor Astra Asigurări, în baza unei poliţe emise în favoarea Romstrade, companie aflată în insolvenţă, pentru realizarea unui tronson de autostradă.

"Admite în parte cererea de înfiinţare a sechestrului asigurător formulată de creditoarea CNADNR în contradictoriu cu debitoarea Astra. Dispune înfiinţarea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale debitoarei până la concurenţa sumei de 93.930.037,02 lei. Fixează cauţiune în cuantum de 9.393.003 lei, ce urmează a fi achitată de creditoare în termen de 10 zile de la comunicarea încheierii. Nedepunerea cauţiunii în termenul fixat de instanţă atrage desfiinţarea de drept a sechestrului asigurător (...) Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare. (...) Pronunţată în şedinţă publică în data de 19 decembrie 2013", se arată în sentinţa Tribunalului Bucureşti.

Cinci zile mai târziu, Astra Asigurări a formulat apel la decizia tribunalului.

La 2 aprilie, Curtea de Apel a respins apelul asigurătorului ca nefondat.

"Respinge apelul ca nefondat. Definitivă", se spune în sentinţă.

Într-un alt dosar, înregistrat în martie 2013, care are ca obiect "acţiune în constatare", Tribunalul Bucureşti a hotărât, la 6 decembrie 2013, obligarea Astrei la plata către CNADNR a sumei de 93,9 milioane de lei, cu titlu de garanţie.

"Admite cererea de chemare în judecată. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 93.930.037,02 lei, cu titlu de garanţie. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 955.749,36 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu apel în 30 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică în data de 6 decembrie 2013", se arată în sentinţa instanţei.

În luna ianuarie a acestui an, Astra a făcut apel şi, conform dateor disponibile pe pagina web Curţii de Apel Bucureşti, nu a fost programat încă un termen de judecată.

La solicitarea agenţiei MEDIAFAX, CNADNR nu a oferit detalii privind litigiul cu Astra Asigurări.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit, la 18 februarie, procedura de redresare financiară prin administrare specială a Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

Simultan cu introducerea administrării speciale, ASF a impus Astra o seri de măsuri, respectiv inventarierea dosarelor de daună înregistrate în evidenţele societăţii de asigurare, în vederea evaluării daunelor reale şi a stabilirii obligaţiilor de plată faţă de creditorii de asigurări, luarea măsurilor necesare pentru calcularea corespunzătoare şi în conformitate cu cerinţele legale a rezervelor tehnice constituite de societate, interzicerea efectuării de investiţii în valori mobiliare şi imobiliare cu excepţia plasamentelor în depozite bancare şi titluri de stat sau certificate de trezorerie, precum şi interzicerea înstrăinării bunurilor şi/sau activelor societăţii de asigurare fără aprobarea prealabilă a ASF.

KPMG Advisory a anunţat, luni, că Astra trebuie să îşi majoreze în următoarele 12 luni capitalul social cu 490 milioane lei (110 milioane de euro), din care 70 milioane de lei într-o primă fază, pentru îmbunătăţirea indicatorilor prudenţiali ai companiei.

Controlat indirect de omul de afaceri Dan Adamescu, asigurătorul are în prezent un capital social de 192,7 milioane de lei.

Totodată, în scopul restabilirii sustenabile a indicatorilor prudenţiali ai companiei, pe lângă majorarea capitalului social, administratorul special a identificat şi necesitatea punerii în practică a unui set de măsuri care includ, fără limitare, soluţionarea amiabilă a unui număr restrâns de litigii derivând din raporturi de asigurare, care au un impact semnificativ asupra indicatorilor prudenţiali ai societăţii, precum şi recuperarea, în condiţiile legii, a anumitor împrumuturi acordate de societate şi ajunse la scadenţă, cu impact semnificativ asupra indicatorilor prudenţiali ai societăţii.

Acţionarii Astra sunt The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Astra este liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei în 2012 şi mai mult de patru milioane de clienţi.

Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a depăşit 8 miliarde de lei în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici