Astra Vagoane Călători va cere insolvenţa CFR Călători dacă nu achită datoriile

Compania Astra Vagoane Călători, deţinută de omul de afaceri Valer Blidar, a somat CFR Călători, printr-o notificare, să achite datoriile de 31,61 milioane de lei, în caz contrar producătorul de vagoane urmând să ceară insolvenţa operatorului de transport feroviar deţinut de stat.

213 afișări
Imaginea articolului Astra Vagoane Călători va cere insolvenţa CFR Călători dacă nu achită datoriile

Astra Vagoane Călători va cere insolvenţa CFR Călători dacă nu achită datoriile (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

La valoarea totală a datoriilor se adaugă şi majorările suplimentare ale contractelor, în valoare de un milion de lei.

Prin notificare, datată miercuri, 9 iunie, compania solicită achitarea datoriilor în termen de zece zile calendaristice.

Din valoarea totală a datoriilor, 30,46 milioane de lei reprezintă suma datorată de CFR Călători, restul obligaţiilor fiind ale unor sucursale ale companiei de stat, respectiv Revizia de vagoane Griviţa, Revizia de vagoane Craiova, Regionalele CFR Călători Iaşi şi Timişoara, RTFC Bucureşti Depoul Călători şi CFR Gevaro, firma responsabilă cu exploatarea vagoanelor de dormit, cuşetă, restaurant şi bar.

"Constatând faptul că pentru toate debitele de mai sus, pe care societatea dumneavoastră le datorează societăţii noastre, au trecut mai mult de 30 de zile (cu excepţia celei care face obiectul contractului în cuantum de 26.299 lei) de la data la care creanţa noastră a devenit certă, lichidă şi exigibilă, constatăm că sunt întrunite cerinţele articolului 3 din Legea 85/2006 în sensul că societatea dumneavoastră se află în stare de insolvenţă", se arată în notificarea Astra Vagoane.

În încheierea notificării, compania solicită CFR Călători să comunice şi alte metode de stingere a datoriei şi evitare a insolvenţei.

Contactat de MEDIAFAX, directorul general al CFR Călători, Liviu Pescăraşu, a declarat că va solicita reprezentanţilor Astra Vagoane Călători o întâlnire pentru a stabili un grafic de eşalonare a datoriilor şi că operatorul feroviar va plăti în luna iunie suma de 10 milioane de lei.

"Nici nu se pune problema de insolvenţă. Am mai primit de la Astra Vagoane Călători, dar şi de la alţi furnizori astfel de solicitări. Suma de 31 de milioane de lei este reală, dar nu este mare şi chiar luna aceasta vom plăti 10 milioane de lei în contul datoriilor. Suma provine din venituri proprii şi de la bugetul de stat la capitolul investiţii. Probabil este o măsură de presiune din partea companiei în aceste vremuri, când multe companii recurg la astfel de metode pentru a-şi recupera datoriile", a spus Pescăraşu.

Astra Vagoane Călători a înregistrat în 2008 o cifră de afaceri de 241,52 milioane de lei şi un profit de 96,6 milioane de lei, în condiţiile în care majoritatea contractelor sunt obţinute de la CFR Călători.

Valer Blidar controlează în mod direct 44,91% din acţiunile Astra Vagoane şi un pachet de 51% indirect, prin firma Tristar SRL, unde are 80% din părţile sociale. Omul de afaceri deţine şi Banca Comercială Feroviară.

CFR Călători avea la sfârşitul anului 2009 pierderi de 250 milioane lei, pe care vrea să şi le reducă în acest an cu 28%, la 180 milioane de lei.

Totodată, compania va disponibiliza în acest an 1.100 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici