Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare interzice două produse financiare oferite pe internet

Autorităţile europene au decis interzicerea comercializării sau distribuţiei de opţiuni binare către investitorii individuali şi au restricţionat contractele financiare pentru diferenţă, după ce au constatat că mai mult de trei sferturi din jucători pierd de la 1.600 de euro la 29.000 de euro.

381 afișări
Imaginea articolului Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare interzice două produse financiare oferite pe internet

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare interzice două produse financiare oferite pe internet

Restricţia constă în limitarea efectului de levier la deschiderea poziţiilor; regula de apel în marjă pe bază de cont; protecţia împotriva balanţei negative pe bază de cont; împiedicarea folosirii de stimulente de un furnizor de CFD-uri; şi o avertizare fermă de risc specific, distribuită în mod standardizat, precizează un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Măsurile se aplică şi firmelor de investiţii şi băncilor. Cele două produse financiare sunt intens oferite pe internet, clienţilor fiindu-le promise câştiguri importante într-un timp scurt.

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) poate introduce numai măsuri de intervenţie temporare, cu durata de trei luni. Înaintea expirării celor trei luni, ESMA va analiza dacă trebuie extinse măsurile de intervenţie pentru încă trei luni.

Împreună cu autorităţile naţionale competente, ESMA a constatat că respectivele produse financiare sunt complexe şi lipsite de transparenţă. Analizele cu privire la tranzacţionarea CFD-urilor în diferite jurisdicţii din UE arată că 74-89% din conturile individuale de regulă pierd bani din investiţiile efectuate, cu o pierdere medie de la 1.600 euro la 29.000 euro per client. Analizele ANC-urilor pentru opţiunile binare au indicat de asemenea pierderi importante în conturile clienţilor individuali.

„Măsurile convenite şi anunţate de ESMA astăzi garantează o protecţie mai mare a investitorului din UE, asigurând un nivel minim comun de protecţie pentru investitorii individuali. Prin noile măsuri privind CFD-urile se garantează pentru prima dată că investitorii nu vor pierde mai mult decât au investit, se restricţionează folosirea efectului de levier/levierului şi a stimulentelor şi se emit avertizări de risc pentru investitori. În ceea ce priveşte opţiunile binare, interzicerea pe care o anunţăm este necesară pentru a proteja investitorii, din cauza caracteristicilor produselor. Combinaţia dintre promisiunea unui randament ridicat şi platforme digitale unde se tranzacţionează uşor într-un context de dobânzi extrem de mici a creat o ofertă care atrage investitorii individuali. Cu toate acestea, complexitatea inerentă a produselor şi efectul de levier excesiv al acestora - în cazul CFD-urilor - au dus la pierderi semnificative pentru investitorii individuali. Ţinând cont de caracterul transfrontalier al acestor produse, este necesară o abordare la nivelul întregii Uniuni Europene, intervenţia ESMA reprezentând instrumentul cel mai adecvat şi eficient pentru a trata această problemă majoră privind protecţia investitorului”, a spus Steven Maijoor, preşedintele ESMA.

În următoarele săptămâni, ESMA intenţionează să adopte aceste măsuri în limbile oficiale ale UE, după care va publica un anunţ oficial pe site-ul său. Ulterior, măsurile vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE (JO) şi vor intra în vigoare după o lună, pentru opţiunile binare, şi după două luni, pentru CFD-uri, de la publicarea în JO.

ESMA a primit aproximativ 18 500 de răspunsuri de la furnizori, organizaţii comerciale, burse de valori şi brokeri implicaţi în tranzacţii cu CFD-uri şi/sau opţiuni binare, reprezentanţi ai consumatorilor şi persoane fizice.

CFD-urile şi opţiunile binare sunt produse riscante şi complexe, explică ESMA.

CFD-urile sunt instrumente financiare complexe, oferite deseori prin intermediul platformelor online, fiind o formă de tranzacţii cu derivate financiare. Tranzacţionarea CFD-urilor oferă posibilitatea de a specula creşterea sau scăderea preţului, a nivelului sau valorii unui instrument financiar suport, şi anume clase de active, de exemplu monede, indici, mărfuri, acţiuni şi titluri de stat. Nu este necesar să deţineţi active suport.

Opţiunile binare permit obţinerea unei plăţi dacă un activ suport îndeplineşte anumite condiţii predeterminate, de regulă într-un interval de timp specificat. Tipul obişnuit de opţiune binară este de a primi o plată fixă dacă preţul unui activ suport, de exemplu un curs de schimb, o acţiune sau o marfă, atinge un anumit nivel.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici