Autorităţile americane de reglementare investighează metodologia prin care S&P a retrogradat SUA

Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) analizează corectitudinea metodei de analiză aplicată de agenţia Standard&Poor’s care a dus la retrogradarea ratingului Statelor Unite, precum şi respectarea confidenţialităţii, potrivit unei surse apropiate situaţiei, citată de Bloomberg.

227 afișări
Imaginea articolului Autorităţile americane de reglementare investighează metodologia prin care S&P a retrogradat SUA

Autorităţile americane de reglementare investighează metodologia prin care S&P a retrogradat SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Inspectorii SEC verifică politicile S&P pentru astfel de analize şi dacă aceste proceduri au fost urmate atunci când agenţia de evaluare financiară a retrogradat ratingul "AAA" al SUA pe 5 august, a spus sursa.

Revizuirea în scădere a ratingului Statelor Unite a dus la scăderea cu circa 6.800 de miliarde de dolari a valorii acţiunilor la nivel mondial.

Oficialii americani au afirmat că retrogradarea s-a bazat pe o analiză eronată, care a supraestimat datoriile SUA cu circa 2.000 de miliarde de dolari.

S&P susţine că discrepanţa nu modifică estimările că raportul între datoriile şi PIB-ul SUA va continua să crească în următorii zece ani.

Agenţia de rating a revizuit ratingul SUA de la "AAA" la "AA+", după ce a avertizat pe 14 iulie că va lua această măsură în absenţa unui plan credibil pentru reducerea deficitului bugetar, chiar dacă va fi majorat plafonul de îndatorare.

Moody's Investors Service şi Fitch Ratings au decis să menţină ratingul SUA la nivelul maxim "AAA".

SEC investighează şi dacă unii investitori au aflat despre retrogradarea ratingului SUA înainte de anunţul oficial al S&P.

Investigaţia se află în fază preliminară, a precizat sursa.

Reprezentanţii S&P au refuzat să comenteze despre relaţiile cu autorităţile de reglementare.

Un purtător de cuvânt al S&P a precizat că agenţia ia în serios politicile legate de confidenţialitatea informaţiilor, iar analiştii şi membrii comitetului de stabilire a ratingurilor nu au dreptul să tranzacţioneze sau să deţină acţiuni sau obligaţiuni ale companiilor şi guvernelor evaluate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici