Avocat prezentat ca reprezentant al unor investitori la Oltchim: Nu au existat interese politice

Dan Diaconescu l-a prezentat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, pe avocatul Anthony Seddon, despre care a spus că este reprezentantul unora dintre partenerii săi în privatizarea Oltchim, avocatul declarând că în acest caz nu au existat interese politice, ci doar unul "pur economic".

542 afișări
Imaginea articolului Avocat prezentat ca reprezentant al unor investitori la Oltchim: Nu au existat interese politice

Avocat prezentat ca reprezentant al unor investitori la Oltchim: Nu au existat interese politice (Imagine: Laszlo Raduly/ Mediafax Foto)

Patronul OTV, Dan Diaconescu, l-a prezentat pe avocatul Anthony Seddon ca fiind reprezentantul unora dintre partenerii săi care urmau să participe la privatizarea combinatului Oltchim.

Diaconescu l-a mai descris pe Seddon drept "unul dintre cei mai importanţi avocaţi din Marea Britanie", "un om care a absolvit Universitatea Cambridge, un om care a fost coleg chiar de an la această universitate, la Colegiul Trinity, cu prinţul Charles".

Avocatul Anthony Seddon a spus că este pentru prima dată când vine în Bucureşti şi că are prieteni şi parteneri cu afaceri în România, care i-au spus de luni de zile ce este interesant pentru investitori în această ţară. El a precizat că a fost recomandat lui Dan Diaconescu de către partenerii lui ca fiind o persoană cu experienţă pe pieţele financiare.

Seddon a precizat că lucrează ca avocat de 20 de ani în Londra, unde încă are un birou, iar în 1990 a plecat în Praga, unde a deschis primele birouri de avocatură, "ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în anii '90 şi a modului în care ţările din blocul comunist s-au descurcat în procesul de privatizare".

Avocatul a adăugat că a reprezentat clienţi foarte importanţi din diferite ţări şi a lucrat în parteneriat cu întreprinzători locali pentru dezvoltarea afacerilor din ţările respective.

Seddon a mai declarat că a fost întrebat, în luna septembrie, dacă poate să asigure asistenţă financiară în procesul de privatizare a combinatului Oltchim.

"În luna septembrie am fost întrebat dacă clienţii mei ar fi interesaţi de acest proces de privatizare (a combinatului Oltchim, n.r.). Nu am fost întrebaţi de bani, dar cei cu care am colaborat în cazul privatizărilor de stat îşi finanţează singuri proiectele în ceea ce priveşte un proces de privatizare. Ceea ce ni s-a cerut a fost o asistenţă financiară în ce priveşte acest proces de privatizare, de manageriere, de asistenţă managerială absolut necesară în repunerea pe picioare a Oltchim. Discuţiile purtate nu au avut nicio legătură cu politica. Nici eu, nici asociaţii mei nu avem niciun interes şi ei nicidecum nu vor să se implice în plan politic. Interesul nostru este pur economic", a spus Anthony Seddon.

În ceea ce priveşte eşecul privatizării Oltchim, Seddon a spus că sunt trei probleme asupra cărora nu s-a căzut de acord, menţionând rafinăria Arpechim, ale cărei resurse sunt foarte importante pentru producţia combinatului de la Vâlcea, dar şi datoriile pe care Oltchim le are la companiile de stat.

"Oltchim are nevoie de un proces de privatizare şi de şansa de a fi repornit", a mai spus Seddon.

Întrebat pe cine reprezintă avocatul, Dan Diaconescu a evitat să dea numele unor companii, spunând doar că una dintre firmele reprezentate de Seddon se ocupă de redeschiderea combinatelor aflate în faliment din Europa, iar alta este un fel de consorţiu financiar specializat pe finanţarea în astfel de cazuri. Diaconescu a mai spus că nu toţi partenerii săi din străinătate sunt reprezentaţi de Seddon.

Diaconescu a declarat că speră să-i poată aduce, pe 10 decembrie, la Salonul Oficial de la Aeroportul Otopeni, pe aceşti parteneri ai săi, care să povestească "prin ce traume au trecut" în cazul privatizării Oltchim.

Avocatul britanic Anthony Seddon este partener principal în firma de avocatură cu acelaşi nume, cu birouri la Londra şi Praga, specializată în tranzacţiile transnaţionale de proprietăţi în Europa de Est, potrivit www.seddons.cz. Pe site se mai spune că biroul din Londra s-a ocupat de peste 500 de tranzacţii de proprietăţi, având activitate în Cehia, Slovacia, Bulgaria, Croaţia, China şi Egipt.

Din 2006 şi până în prezent, biroul din Praga a oferit servicii de asistenţă juridică unor clienţi din Cehia şi din alte ţări pentru achiziţii de unităţi rezidenţiale şi non-rezidenţiale pentru proiecte de dezvoltare precum Nova Harfa I., Nova Harfa II, River Diamond, Kosik, Nova Liboc, Kollarova, Tupolevova, River Lofts, Central Park şi altele, potrivit site-ului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici