Banca Angliei a menţinut joi rata dobânzii de referinţă la 5%

Banca Angliei a menţinut, joi, rata dobânzii de referinţă la 5%, pentru a patra lună consecutivă, iar costurile creditării sunt estimate să rămână la un nivel constant în următoarea perioadă, pe fondul inflaţiei în creştere şi al încetinirii avansului economic.

21 afișări
Imaginea articolului Banca Angliei a menţinut joi rata dobânzii de referinţă la 5%

Banca Angliei a menţinut joi rata dobânzii de referinţă la 5% (Imagine: Mediafax Foto)

Toţi cei 76 de analişti care au participat la un sondaj Reuters se aşteptau la menţinerea ratei dobânzii. Majoritatea au prognozat o păstrare a nivelului actual până la sfârşitul anului, urmată de reduceri în prima parte a anului 2009, pentru a stimula creşterea economică, după coborârea inflaţiei către valoarea ţintă de 2%.

"Comitetul (pentru Politică Monetară, n.r.) nu va întreprinde nicio schimbare până la sfârşitul anului, încercând să menţină un echilibru între presiunile inflaţioniste şi cele determinate de încetinirea avansului economic", a declarat Stuart Porteous, şeful departamentului economic al Royal Bank of Scotland.

Există aşteptări pentru o diminuare a dobânzilor în 2009, după depăşirea vârfului de inflaţie, pentru a susţine refacerea economică, a precizat Porteous.

Pieţele financiare nu au înregistrat o reacţie importantă ca urmare a anunţului Băncii Angliei.

În Marea Britanie există temeri că economia ar putea intra în recesiune, pentru prima dată din 1990.

Datele anunţate, joi, de o importantă companie britanică activă în sectorul creditelor imobiliare, au evidenţiat o scădere record, de 10,9%, a valorii locuinţelor, în iulie, comparativ cu aceeaşi lună din 2007.

David Blanchflower, unul dintre oficialii băncii centrale din Anglia, s-a pronunţat în favoarea reducerii dobânzii în august, pentru a preveni declinul economic, în timp ce colegul său Tim Besley a considerat măsura necesară încă din iulie.

Inflaţia în Marea Britanie depăşeşte de peste două ori ţinta băncii centrale şi ar putea ajunge în curând la 5%, pe fondul majorării preţurilor cu până la 30% de către companiile de utilităţi.

Economiştii aşteaptă prognoza băncii centrale a Angliei, de săptămâna viitoare, privind inflaţia peste doi ani, pentru a anticipa următoarea decizie de modificare a dobânzii de politică monetară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici