Banca centrală a Rusiei a cheltuit 90 de miliarde de dolari în 2014 pentru susţinerea rublei

Banca centrală a Rusiei a cheltuit 90 de miliarde de dolari în acest an pentru susţinerea rublei, însă nu a reuşit să oprească declinul monedei ruse, care s-a depreciat cu peste 40% faţă de dolar de la începutul anului, relatează agenţia rusă de ştiri ITAR-TASS.

127 afișări
Imaginea articolului Banca centrală a Rusiei a cheltuit 90 de miliarde de dolari în 2014 pentru susţinerea rublei

Banca centrală a Rusiei a cheltuit 90 de miliarde de dolari în 2014 pentru susţinerea rublei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Moneda rusă se tranzacţiona la începutul anului la 33 de unităţi pe un dolar, în timp ce miercuri, în ultima şedinţă din acest an, banca centrală a Rusiei afişa un curs de 56,2 ruble pentru un dolar.

Deprecierea rublei a fost determinată de scăderea preţurilor petrolului la nivel mondial, de sancţiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană şi SUA, pe fondul conflictului din Ucraina, precum şi de situaţia economică dificilă a ţării.

De altfel, banca centrală a anunţat că rezervele sale internaţionale au scăzut cu 15,7 miliarde de dolari în săptămâna 13-19 decembrie, ajungând la 398,9 miliarde de dolari, cel mai redus nivel înregistrat în ultimii trei ani.

La jumătatea lunii decembrie, rubla a scăzut pe parcusul unei singure şedinţe cu 19%, la 80,1 unităţi faţă de dolar, marcând cel mai mare declin din 1998, când Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriilor în moneda locală.

Tot miercuri, Biroul de Statistică din Rusia a prezent primele estimări privind evoluţia preţurilor de consum în 2014, potrivit cărora inflaţia s-a accelerat cu 11,4% la nivelul acestui an, consemnând cel mai ridicat nivel din 2008.

Săptămâna trecută, ministerul rus de Finanţe, Anton Siluanov, şi-a revizuit drastic prognoza de creştere economică, anticipând o contracţie a produsului intern brut de până la 4% pentru 2015, luând în calcul un preţ mediu al petrolului de circa 60 dolari/baril.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici