Banca Centrală Europeană majorează dobânzile cu jumătate de procent

Banca Centrală Europeană majorează dobânzile cu jumătate de procent pe fondul incertitudinilor.

239 afișări
Imaginea articolului Banca Centrală Europeană majorează dobânzile cu jumătate de procent

Banca Centrală Europeană a majorat joi ratele dobânzilor cu 50 puncte de bază, continuând planul declarat anterior, chiar dacă îngrijorările legate de mai multe bănci stăpânesc pieţele financiare în ultimele zile.

Banca Centrală a precizat într-un comunicat că factorii de decizie "monitorizează îndeaproape tensiunile actuale de pe piaţă" şi că "este pregătită să reacţioneze în funcţie de necesităţi pentru a menţine stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară în zona euro".

În ultimele câteva luni, BCE s-a angajat în avans cu privire la următoarea sa mişcare privind rata dobânzii, iar joi a fost mai puţin clară cu privire la următorul pas, pe măsură ce determină impactul înăspririi anterioare asupra economiei şi inflaţiei.

"Nivelul ridicat de incertitudine întăreşte importanţa unei abordări dependente de date" în ceea ce priveşte deciziile de politică monetară, se arată în comunicat.

Banca a majorat rata dobânzii la depozite la 3%, cea mai mare din octombrie 2008.

"Se preconizează că inflaţia va rămâne prea ridicată pentru o perioadă prea lungă de timp", a declarat banca, adăugând că această măsură a fost necesară pentru a asigura revenirea "în timp util" a inflaţiei la ţinta de 2% a băncii.

BCE a prognozat că inflaţia va fi în medie de 5,3% în acest an şi va fi în continuare uşor peste ţintă în 2025.

În timp ce pieţele financiare s-au convulsionat în această săptămână, traderii şi-au redus pariurile privind nivelul la care principalele bănci centrale vor majora ratele dobânzilor în acest an, pe fondul consecinţelor prăbuşirii Silicon Valley Bank, cu sediul în California, şi al îngrijorărilor legate de marele creditor elveţian Credit Suisse. Analiştii au început să speculeze că Rezerva Federală a SUA nu va putea să procedeze aşa cum se aşteaptă la majorarea ratelor dobânzilor, deoarece pieţele rămân neliniştite în privinţa sănătăţii multor bănci, în special a celor regionale din SUA, şi a capacităţii lor de a rezista la rate mai mari, notează New York Times.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici