Banca Centrală Europeană va alege între cultură şi natură pentru designul noilor bancnote euro

Banca Centrală Europeană a anunţat joi că a redus la două teme lista scurtă a elementelor care vor fi incluse pe următoarea generaţie de bancnote euro: "păsări şi râuri" şi "cultura europeană".

125 afișări
Imaginea articolului Banca Centrală Europeană va alege între cultură şi natură pentru designul noilor bancnote euro

Alegerea a fost făcută pe baza a două sondaje de opinie. Într-unul, comandat de BCE şi realizat de firma de cercetare Kantar, "cultura europeană" a fost cea mai populară temă, obţinând aprobarea a 21% dintr-un eşantion de 23.000 de persoane, urmată de râuri (18%) şi păsări (17%).

Banca centrală a decis să unească cele două teme, păsările şi râurile, în lista finală.

"Am vrut să reflectăm preferinţele din rezultatele sondajului cât mai larg posibil", a declarat un purtător de cuvânt al BCE, subliniind că ambele teme se referă "la natură şi la mediu".

Într-un sondaj mai amplu realizat online de BCE, la care au participat 365.000 de persoane, păsările au ieşit pe primul loc, cu sprijinul unei treimi dintre respondenţi, cu mult înaintea culturii (23%) şi a râurilor (16%).

"Ambele teme alese au ca punct comun conectarea Europei şi a europenilor, iar acest lucru este în concordanţă cu obiectivul nostru de a face bancnotele mai uşor de înţeles de către persoane de toate vârstele şi din toate mediile", a transmis preşedintele BCE, Christine Lagarde, într-un comunicat de presă.

Lagarde a anunţat planuri pentru noi bancnote în 2021, căutând ceva mai identificabil decât seria abstractă de poduri şi ferestre care au împodobit bancnotele de la lansarea euro.

BCE a întocmit iniţial o listă lungă de şapte teme cu ajutorul unei companii de cercetare independente. Păsările au fost alese pentru a simboliza absenţa graniţelor şi libertatea de circulaţie care se află în centrul UE, în timp ce râurile ar fi trebuit să reprezinte "fluxul şi refluxul unui continent dinamic şi în continuă schimbare", a declarat banca în iulie.

După ce alte teme nu au reuşit să stârnească prea mult entuziasm, Consiliul guvernatorilor BCE a adăugat pe listă "teme culturale", care să prezinte chipurile sau operele marilor compozitori, scriitori sau artişti ai continentului.

Un grup consultativ va propune acum motive pentru temele selectate până la sfârşitul anului 2024. Va urma un concurs de design al noilor bancnote, după care vor mai fi organizate şi alte sondaje privind opţiunile de design.

Se aşteaptă ca BCE să decidă asupra designului final şi să emită noile bancnote în 2026.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici