Banca germană Commerzbank discută preluarea Băncii Carpatica - surse

Commerzbank, a doua mare bancă germană din punct de vedere al activelor, discută preluarea Băncii Carpatica, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse din piaţa bancară.

63 afișări
Imaginea articolului Banca germană Commerzbank discută preluarea Băncii Carpatica - surse

Banca germană Commerzbank discută preluarea Băncii Carpatica - surse (Imagine: Mediafax/AFP)

"Banca germană Commerzbank este în prezent în discuţii cu Banca Carpatica şi este posibil ca până în toamnă să se poată vorbi de semnarea unei tranzacţii. Acţionarii Carpatica evaluează banca la 1,8-2 miliarde de lei (500-550 milioane de euro)", au spus sursele citate.

La cotaţia de marţi a acţiunilor, Banca Carpatica avea o capitalizare bursieră de 393 milioane lei (107 milioane de euro).

În schimb, în luna februarie a anului trecut, când piaţa bursieră era în creştere, capitalizarea băncii era de 750 milioane de lei (aproximativ 220 milioane de euro).

Ilie Carabulea, cel mai important acţionar al băncii, a refuzat să comenteze informaţiile privind discuţiile cu banca germană.

"Nu comentez aceste informaţii. Noi vrem să consolidăm structurile funcţionale şi să ne adaptăm strategia la noile condiţii din piaţa internaţională financiar-bancară", a afirmat pentru MEDIAFAX Carabulea.

Reprezentanţii băncii germane nu au confirmat discuţiile, însă nici nu au infirmat interesul pentru instituţia de credit din România.

"Nu comentăm niciodată asupra unor posibile achiziţii sau zvonurile din piaţă", a declarat pentru MEDIAFAX Peter Pietsch, purtător de cuvânt al Commerzbank.

Alături de Carabulea, care controlează 35,82% din titluri, în acţionariatul Băncii Carpatica se mai află Antonio Gian Olivo - 6,53%, Lucio Olivo - 7,87%, Aurel Albu - 9,98%, Corneliu Tănase - 9,84%, alte persoane fizice - 10,44% şi firme - 19,49%.

Anul trecut, Banca Carpatica a înregistrat un profit net de 8,42 milioane de lei, conform standardelor româneşti de contabilitate, şi de 36,48 milioane de lei, potrivit standardelor internaţionale. Instituţia de credit a obţinut în primele trei luni ale acestui an un profit net de 2,64 milioane de lei, comparativ cu un câştig de 147.145 de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

La sfârşitul primului trimestru, banca avea active în valoare de 2,3 miliarde de lei, în creştere cu 33% faţă de nivelul de după primele trei luni ale anului trecut.

Commerzbank este a doua mare bancă din Germania, din punct de vedere al activelor, şi are o valoare de piaţă estimată la circa 13 miliarde de euro.

Banca are active de 608 miliarde de euro, 36.000 de angajaţi, dintre care 8.000 în afara Germaniei, şi aproximativ opt milioane de clienţi la nivel mondial.

Potrivit unor surse citate de Reuters, Commerzbank se află în negocieri avansate cu Dresdner Bank în vederea unei fuziuni care ar unifica două dintre cele mai mari bănci din Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici