Banca Mondială: Investiţiile străine realizate în România au creat mai puţină valoare adăugată decât cele locale

Valoarea adăugată creată de companiile străine din România este mai mică decât cea a firmelor locale şi cea mai scăzută din Europa Centrală, ceea ce arată că investiţiile străine nu au contribuit prea mult la economia naţională, a declarat joi Donato De Rosa, senior economist Banca Mondială.

487 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială: Investiţiile străine realizate în România au creat mai puţină valoare adăugată decât cele locale

Banca Mondială: Investiţiile străine realizate în România au creat mai puţină valoare adăugată decât cele locale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Şi firmele româneşti, şi cele străine din România sunt mai puţin productive decât în alte ţări din Europa, dar firmele locale au înregistrat o creştere a productivităţii mai rapidă decât companiile străine. Asta înseamnă că investiţiile străine realizate în sectoare mature din economia românească au produs cea mai mică valoare adăugată din Europa Centrală (Cehia, Polonia, Slovenia, Estonia, n.r.)", a spus De Rosa, la un seminar pe teme economice.

De Rosa a arătat, în acelaşi timp, că există atât interpretări pozitive ale evoluţiei productivităţii şi a valorii adăugate a firmelor româneşti comparativ cu cea a companiilor străine, cât şi negative.

"Partea pozitivă este că firmele străine au fost un model pentru cele autohtone şi, în acelaşi timp, au avut un efect de antrenare a mediului economic. Partea negativă este că firmele străine nu au contribuit prea mult la economia naţională", a adăugat De Rosa.

Potrivit datelor prezentate de Banca Mondială, creşterea anuală a valorii adăugate produsă de firmele străine din România a fost între 2003 şi 2008 de doar 2,6%, în timp ce pentru companiile locale creşterea a fost de 5,9%. În aceste condiţii, firmele locale au avut a doua cea mai mare creştere a valorii adăugate în perioada analizată din regiune, fiind depăşite doar de companiile din Polonia, cu 7,1%.

Pe de altă parte, firmele străine din România au avut cea mai redusă creştere anuală a valorii adăugate din Europa Centrală, cele din Cehia (4,3%), Polonia (12,4%), Slovenia (10,1%) şi Estonia (2,9%) înregistrând rate superioare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici