Banca Mondială va finanţa România printr-un nou acord pe doi ani, la care participă FMI şi CE

Banca Mondială (BM) va acorda asistenţă tehnică şi finanţare României în cadrul unui nou acord care va fi încheiat împreună cu FMI şi Comisia Europeană (CE), cel mai probabil pe doi ani, a declarat miercuri Peter Harrold, directorul de ţară pentru România al BM.

61 afişări
Imaginea articolului Banca Mondială va finanţa România printr-un nou acord pe doi ani, la care participă FMI şi CE

Peter Harrold, directorul de ţară pentru România al BM

"Noul acord cu FMI şi Comisia Europeană va fi încheiatcel mai probabil pe o perioadă de doi ani", a spusHarrold, precizând că Banca Mondială va participa prin acordarea deasistenţă tehnică, dar şi finanţare, la fel ca în programulactual.

Oficialul Băncii Mondiale a precizat că perioada de doi anireprezintă viziunea Fondului Monetar Internaţional, acest aspectnefiind încă discutat cu autorităţile de la Bucureşti.

Harrold a menţionat că noul acord cu Banca Mondială va fisimilar celui actual, iar ultimul împrumut, în valoare de 400milioane euro, din actualul acord va fi inclus în noul aranjament,care va fi încheiat în următoarele luni.

El nu a precizat valoarea împrumutului de la Banca Mondială,aceasta urmând să fie stabilită în perioada următoare.

Harrold a arătat că încheierea unui acord pe doi ani cuinstituţiile financiare va fi interpretat de către pieţeleinternaţionale ca un semn de încredere.

"România este foarte bine finanţată pe parteavalutară. FMI finanţează rezerva valutară, de aceea estenevoie doar de un acord de tip precautionary (preventiv - n.r.)", aspus Harrold.

El a menţionat că alte surse de finanţare pentru buget, cum arfi cele de la Banca Mondială, sunt "binevenite".

"Vom continua să avem un rol de finanţatori, dar toată lumea afost de acord că este timpul să ne îndreptăm privirile de laurmătorul trimestru şi să avem un plan pe o perioadă maiîndelungată, de câţiva ani", a adăugat oficialul BM.

În acest sens, noul program cu Banca Mondială va include reformeîn patru domenii-cheie, respectiv asistenţa socială, sectorul desănătate, modernizarea şi simplificarea sistemului de taxe, dar şieficientizarea companiilor de stat.

"Reforma în asistenţa socială este foarte complicată şiare un nivel ridicat de ineficienţă. Ne vom asigura că ceisăraci nevoiaşi vor primi asistenţa de care au nevoie, dar fără adescuraja munca", a explicat Harrold.

În ceea ce priveşte modernizarea sistemului de taxe, Harrold s-areferit la numărul mare de unităţi la care pot fi plătite,menţionând că din cele 300 de oficii de pe întreg teritoriulnumărul acestora ar trebui să fie redus la 20, după modelul altorţări de aceeaşi mărime.

Totodată, el a sugerat că plata taxelor în România ar trebuiefectuată o singură dată pe an, prin sistem electronic, întrucâtacest lucru ar putea aduce venituri suplimentare la buget, chiar cupână la 20% mai mult.

Harrold a mai spus că în ultimii doi ani procesul de reformă înRomânia a fost "destul de remarcabil", în contextul unui mediudificil din punct de vedere politic.

România are în derulare un acord de finanţare externă cu FMI, UEşi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală deaproximativ 20 de miliarde de euro. O nouă misiune FMI - CE va venila Bucureşti la 25 ianuarie, pentru a evalua îndeplinireaobiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şidiscuţii privind un nou acord, de tip preventiv.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici